Numărul pi, calculat la un nivel record, de aproape 63 trilioane de cifre. Un supercomputer a realizat operaţiunea în 108 zile

Cercetătorii elvețieni au calculat constanta matematică pi la un nou nivel de exactitate stabilind un nou record mondial, atingând 62,8 trilioane de cifre, folosind un supercomputer.

17 aug. 2021, 18:03
Numărul pi, calculat la un nivel record, de aproape 63 trilioane de cifre. Un supercomputer a realizat operaţiunea în 108 zile

Calculul pentru numărul pi a durat 108 zile și nouă ore”, a transmis într-un comunicat Universitatea de Științe Aplicate din Graubuenden. Calculele ordinatorului au fost „de aproape două ori mai rapide decât recordul stabilit de Google, folosind cloud-ul său, în 2019, și de 3,5 ori mai rapide decât recordul mondial anterior, din 2020”, potrivit Centrului pentru analiza datelor, vizualizare și simulare al acestei universități, citat de The Guardian.

Cercetătorii aşteaptă acum ca reprezentanţii Cărţii Recordurilor Guinness să omologheze performanţa. Până atunci ei au dezvăluit doar ultimele 10 cifre pe care le-au calculat pentru pi: 7817924264.

Calculul precedent al recordului mondial atinsese cifre de ordinul 50 de trilioane.

Citeşte şi Scandalul Pegasus: Emmanuel Macron şi-a schimbat telefonul şi numărul, după suspiciunea că smartphonul său a fost piratat

Pi reprezintă raportul dintre circumferința unui cerc și diametrul acestuia, cu un număr infinit de cifre care urmează punctul zecimal.

Cu toate acestea, cercetătorii continuă să împingă calculele constantei – ale cărei prime 10 cifre sunt 3,141592653 – folosind tot mai mult computere puternice. Echipa elvețiană de cercetători a spus că experiența pe care au dezvoltat-o calculând numărul pi ar putea fi aplicată în alte domenii, cum ar fi „analiza ARN, simulări ale dinamicii fluidelor și analize textuale”.

Citeşte şi Cum s-a format Luna, după ciocnirea Pământului cu planeta Theia. Simulare pe supercomputer VIDEO


loading...
Partenerii noștri