„Numele lui Ungureanu era decis de multă vreme”. Când a minţit Băsescu?

Dezvăluirea făcută duminică de Traian Băsescu, că l-a dorit mai întâi pe Victor Ponta premier, nu se potriveşte cu ceea ce chiar şeful statului declara la ceremonia de învestire a cabinetului Ungureanu. Atunci, Băsescu spunea că "numele viitorului prim-ministru fusese de multă vreme discutat şi cunoscut atât de mine, cât şi de fostul prim-ministru al Guvernului României, Emil Boc". Duminică, Băsescu aprecia că Ungureanu a fost doar planul B.

RomaniaTV.net
19 mart. 2012, 13:35
„Numele lui Ungureanu era decis de multă vreme”. Când a minţit Băsescu?

În ziua consultărilor cu partidele politice (6 februarie a.c.), preşedintele Traian Băsescu nu a suflat o vorbă despre propunerea adresată liderilor USL de a-şi asuma guvernarea cu un cabinet Ponta. În schimb, atunci şeful statului a vorbit despre existenţa unui plan mai vechi de înlocuire a lui Emil Boc.

DECLARAŢIE TRAIAN BĂSESCU 6 FEBRUARIE 2012

Încă din decembrie am avut discuţii cu premierul Boc cu privire la depunerea mandatului. Decizia a fost amânată din motive de interes naţional. În decembrie, s-a constatat că ar fi fost foarte greu să avem o majoritate parlamentară sigură, iar în ianuarie a fost vacanţă parlamentară şi obiectivul a devenit mai apoi trecerea evaluării FMI, UE şi BM legată de finalizarea anului 2011.

La instalarea noului guvern condus de Mihai Răzvan Ungureanu, pe 9 februarie, la Palatul Cotroceni, preşedintele Băsescu a dat detalii suplimentare, precizând că nu convenise cu Boc doar asupra înlocuirii unui guvern cu altul, ci şi asupra numelui succesorului său.

DECLARAŢIE TRAIAN BĂSESCU 9 FEBRUARIE 2012

Închei mulţumind încă o dată Guvernului Emil Boc, închei felicitând Guvernul Ungureanu şi o spun acum public: numele viitorului prim-ministru fusese de multă vreme discutat şi cunoscut atât de mine, cât şi de fostul prim-ministru al Guvernului României, Emil Boc. Deci cei care s-au arătat surprinşi nu au avut decât să fie surprinşi. A fost pentru noi o opţiune legată de moment: când putem să ne asumăm acest eveniment, nu dacă trebuie să ni-l asumăm.

La aproape o lună şi jumătate, într-o emisiune la B1TV, Băsescu a anunţat public că de fapt Victor Ponta a fost prima sa opţiune pentru fotoliul de la Palatul Victoria şi, pentru a convinge pe toată lumea, a scos din sertare stenograma discuţiei cu liderii USL din 6 februarie.

DECLARAŢIE TRAIAN BĂSESCU, 18 MARTIE 2012

Eu am avut surpriza refuzului mandatului de prim-ministru când i l-am oferit lui Victor Ponta. Victor Ponta n-a spus nimic. A răspuns Antonescu şi a răspuns ăla micu’, cum îi spune, Constantin. (…) Domnul Constantin a concluzionat, dar nu mi-a dat niciun răspuns, iar eu a trebuit să merg mai departe. Niciodată nu am avut o singură variantă, întotdeauna am avut un plan B. Imaginaţi-vă că ieşea domnul Ponta afară şi spunea că acceptă funcţia de prim-ministru. Aia era.”