Numeroase atacuri similare celor de la Paris, dejucate în ultimii ani în Franţa

Numeroase atacuri similare celor comise la Paris pe 13 noiembrie 2015 au fost dejucate în ultimii ani, a anunțat duminică ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve.

25 ian. 2016, 10:12
Numeroase atacuri similare celor de la Paris, dejucate în ultimii ani în Franţa

Numai anul trecut au fost prevenite 11 atacuri de tipul atentatelor teroriste din capitala franceză, comise pe 13 noiembrie 2015 și soldate cu 130 de morți și sute de răniți.

‘Unul dintre atacuri ar fi vizat un concert, iar altele ar fi urmat să aibă loc împotriva civililor francezi și să producă numeroase victime pe străzi’, a declarat Cazeneuve pentru postul public francez de televiziune.

Atacurile de pe 13 noiembrie anul trecut au vizat zona arenei Stade de France, baruri, restaurante și sala de concerte Bataclan din centrul Parisului. Ele au fost comise de trei echipe formate din câte trei jihadiști.

Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atentatele de la jumătatea lunii noiembrie. În urma atacurilor, în Franța a fost decretată starea de urgență, care urmează să expire pe 26 februarie.

Președintele François Hollande a anunțat vineri că îi va solicita parlamentului francez să extindă cu trei luni starea de urgență, până la finalul lunii mai 2016.

‘Atât timp cât noi considerăm că există o amenințare (teroristă) iminentă, avem nevoie de starea de urgență. Eu sper că starea de urgență va avea cea mai scurtă durată posibilă, dar în același timp că ea va fi în vigoare suficient de mult pentru a garanta protecția populației franceze’, a explicat Bernard Cazeneuve.

Cea mai înaltă instanță administrativă franceză, Consiliul de Stat, va examina marți cererea depusă de organizația Liga Drepturilor Omului privind încetarea stării de urgență în Franța.