Numeroase publicaţii din întreaga lume reproduc prima pagină din noul număr al Charlie Hebdo

Numeroase ziare din lumea întreagă reproduc marți din solidaritate prima pagină din noul număr al publicației Charlie Hebdo, reprezentându-l din nou pe profetul Mahomed, cu ochii în lacrimi și ținând o pancartă cu mesajul 'Je suis Charlie', relatează AFP.

13 ian. 2015, 16:16
Numeroase publicaţii din întreaga lume reproduc prima pagină din noul număr al Charlie Hebdo

Numeroase publicaţii din întreaga lume reproduc prima pagină din noul număr al Charlie Hebdo, potrivit Agerpres. Pe prima pagină a acestui număr al ‘supraviețuitorilor’ care va apărea miercuri și care va fi tradus în 16 limbi și difuzat în trei milioane de exemplare, profetul este schițat îmbrăcat în alb, cu o lacrimă în colțul ochiului, ținând o pancartă cu mesajul ‘Je suis Charlie’, semn de raliere cu toți manifestanții care au protestat împotriva masacrului de la 7 ianuarie, sub titlul pacifist ‘Totul este iertat’.

În Marea Britanie totuși, The Independent este singurul dintre ziarele mari care au publicat această pagină întâi în ediția tipărită.

Ziarul The Guardian reproduce caricatura pe site-ul său. ‘Editorialistul supraviețuitor al revistei satirice franceze afimă că această pagină întâi este un apel la iertare către teroriștii care i-au asasinat colegii săptămâna trecută’, scrie The Guardian.

The Telegraph elimină la rândul său o parte a desenului, scoțând reprezentarea profetului, interzisă de islam.

În Danemarca, noua primă pagină a Charlie Hebdo este publicată pe site-urile mai multor ziare, printre care Berlingske, Politiken, Information și Ekstra-Bladet, dar nu și de Jyllands-Posten. Ziarul a refuzat să publice caricaturile din Charlie Hebdo după amenințările cu care s-a confruntat după publicarea unor caricaturi cu Mahomed în 2005.

În Franța, cotidianul Le Monde și caricaturistul său Plantu aduc un omagiu săptămânalului satiric cu o primă pagină pe care apar un cardinal, un imam și un rabin care râd împreună citind viitorul număr din Charlie Hebdo, care îl are pe copertă pe profetul Mahomed.

În restul Europei, de la țările nordice până la Spania, trecând prin Elveția sau Belgia, majoritatea ziarelor sau site-urilor publică această primă pagină a Charlie Hebdo.

‘Din cauza unei caricaturi cu Mahomed au murit, cu o caricatură a lui Mahomed vor reveni la viață’, scrie Jornal de Negocios în Portugalia.

În Australia, majoritatea marilor media reproduc caricatura din Charlie Hebdo. Daniel Sankey, redactor-șef al site-ului news.com.au, a declarat că decizia nu a fost luată cu ușurință.

‘Pe de o parte, publicând această primă pagină, riscăm să-i ofensăm pe unii dintre cititorii noștri. Pe de altă parte, dacă nu o publicăm, vom ofensa un număr mai mare dintre cititorii noștri care vor să luăm poziție împotriva a ceea ce au reprezentat aceste atacuri’, a spus el.

Noul număr din Charlie Hebdo, a cărui redacție a fost decimată la 7 ianuarie de jihadiști care au afirmat că au vrut să-l răzbune pe profetul Mahomed, va fi tipărit în trei milioane de exemplare — față de 60.000 de obicei — și vândut în 25 de țări.