CCR amână decizia privind numirea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ

PNL şi USR au contestat la CCR numirea controversatului deputat PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. De asemenea, tot astăzi, Curtea Constituţională a dezbătut sesizările celor două formaţiuni în legătură cu numirea lui George Edward Dircă in funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului.

RomaniaTV.net
04 nov. 2020, 11:20
CCR amână decizia privind numirea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ

UPDATE: Judecătorii CCR au amânat, miercuri, sesizările PNL şi USR privind numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, au precizat surse oficiale, conform Hotnews.

De asemenea, CCR a amânat discutarea obiecţiei formulate de USR privind numirea senatorului USR, George Dircă, în funcţia de preşedinte al Secției de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului Legislativ.

Cele două sesizări ale PNL şi USR vor fi reluate în dezbatere de judecătorii constituţionali, pe data de 11 noiembrie.

 

USR arată în sesizarea formulată la CCR că legea 73/1993, cea care reglementează activitatea Consiliului Legislativ, prevede la articolul 9 alineatul (2) că “preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite.”

”După cum se poate observa, prevederea este clară și imperativă, tratând cu exactitate modul de numire (…), respectiv impunând condiția întrunirii majorității tuturor deputaților și senatorilor, nu doar a celor prezenți. Or, printr-un calcul matematic această majoritate ar fi rezultat numai prin întrunirea unui număr de 230 de voturi, numărul minim necesar de voturi pentru unul dintre candidați pentru ca acesta să poată fi declarat câștigător”, se arată în sesizarea USR.

PNL invocă trei motive la contestaţie: lipsa numărului de voturi minim necesar, lipsa bunei reputații, apartenența la partid

PNL susţine că preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. Astfel, aceştia afirmă că, în contextul în care Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile, nu a fost întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege – 234 de voturi, pentru ca acesta să fie numit preşedinte al Consiliului Legislativ (majoritatea senatorilor și deputaților era, marți, de 230, nu 234 cum eronat precizează PNL. În mod normal, majoritatea este de 233, dar mai mulți parlamentari au demisionat în urma alegerii lor în administrația locală și nu apucaseră să fie înlocuiți. Contestaţia a fost făcută în baza Legii 73/1993.

„Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală”, se arată în sesizarea formulată pentru CCR.

Citeşte şi: Mandatul pe viaţă al lui Florin Iordache, de la Consiliul Legislativ are viaţă scurtă. Mişcare-bombă pregătită de PNL