Numirea unui bărbat „chel”, considerată hărţuire sexuală de o instanţă britanică. Cum şi-au motivat magistraţii decizia

Bărbaţii cu chelie care simt că le este lezată demnitatea atunci când cineva le scoate în evidenţă lipsa părului au acum posibilitatea să se adreseze instanţei. Însă, deocamdată, doar englezilor li se oferă şansa să nu rămână cu "onoarea nereperată" şi să-şi caute dreptatea în tribunal.

15 mai 2022, 22:58
Numirea unui bărbat „chel”, considerată hărţuire sexuală de o instanţă britanică. Cum şi-au motivat magistraţii decizia

Un judecător britanic a ajuns la concluzia că a numi un bărbat „chel” este o formă de discriminare şi, deci, constituie hărţuire sexuală. Potrivit magistratului, să numeşti „chel” un bărbat este acelaşi lucru cu a face remarci referitoare la sânii unei femei.

Tonul l-a dat Tony Finn, un electrician din Marea Britanie, care a dat în judecată compania care l-a concediat după 24 de ani de activitate. Acesta a acuzat, printre altele, faptul că a fost victima hărţuirii sexuale, după un conflict cu supervizorul fabricii, Jamie King, relatează The Guardian

Numirea unui bărbat „chel”, o formă de discriminare

Finn i-a spus judecătorului  că, în timpul unei discuții care a avut loc în iulie 2019, supervizorul l-a numit „chel”. Acuzația a făcut completul de judecată să delibereze dacă remarca referitoare la chelia sa a fost o insultă sau o hărțuire.

Citeste si El e bărbatul care a ieșit la pensie fără să munceasă o zi. A avut 26 de ani de concediu medical. Cum a fost posibil

Este dificil să conchizi altceva decât că domnul (Jamie) King a rostit acele cuvinte cu scopul de a viola demnitatea (lui Finn) și de a crea un mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator pentru el”, se arată în decizie.

Instanţa a considerat că există o conexiune între cuvântul „chel”, pe de o parte, și caracteristicile unui anumit sex, pe de alta. Iar observaţiile cu tentă sexuală sunt interzise. Compania a venit cu argumentul că şi femeile pot suferi de alopecie, nu doar bărbaţii, însă instanța nu s-a lăsat convinsă de acest argument, afirmând că fenomenul este prevalent printre bărbați.

Completul de judecată a citat cazul unui bărbat care a fost găsit vinovat de hărțuire sexuală după ce a făcut câteva remarci privind mărimea sânilor unei femei. Iar în acest caz este mult mai probabil ca o femeie să primească astfel de apelative, conform tribunalului.

Persoana prejudiciată a primit despăgubiri uriaşe

Astfel, instanța a determinat că remarca făcută de supervizor este de natură să creeze un mediu intimidant pentru Finn și este legată de sexul acestuia.

În concluzie, electricianul căruia i-a fost lezată demnitatea va primi compensaţii semnificative din partea angajatului care îi era superior ierarhic.

Citeste si Descoperire incredibilă pe fundul oceanului! ”Este drumul către Atlantida”. Ce spun oamenii de știință