Numirile de la TVR şi Radioul Public, făcute prin încălcarea Constituţiei. Lovitură pentru coaliţia de guvernare

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, cu unanimitate de voturi, că numirile făcute de coaliţia de guvernare la Televiziunea Română şi la postul public de radio sunt neconstituţionale.

17 iun. 2021, 13:43
Numirile de la TVR şi Radioul Public, făcute prin încălcarea Constituţiei. Lovitură pentru coaliţia de guvernare

CCR a decis că numirile de la TVR şi Radioul Public au fost realizate prin încălcarea Constituţiei României, notează Ştiripesurse.

„A admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului României nr.32/2021 privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune; A admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului Românieinr.31/2021 privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Televiziune”, arată comunicatul de presă al Curţii Constituţionale.

Judecătorii CCR afirmă că „pentru pronunţarea acestor soluţii, Curtea a constatat că cele două hotărâri ale Parlamentului au fost adoptate cu încălcarea principiului constituţional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Legea fundamentală. Astfel, au fost nesocotite prevederile art.19 şi 20 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, întrucât Parlamentul a invocat aplicabilitatea art.21 alin.(1) şi (3) din aceeaşi lege, fără a fi întrunită condiţia din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situaţia specială a situaţiei tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune”, conform sursei citate.

PSD a sesizat Curtea Constituţională în privinţa numirii directorilor generali interimari ai SRTv şi SRR de către Parlament. Pe 11 mai, senatorii şi deputaţii au votat, în plenul reunit, numirea Ramonei Săseanu în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune, pentru o perioadă de şase luni, precum şi a lui Liviu Popescu în postul de director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, tot pentru un interval de şase luni.

„În sesizarea transmisă CCR cu privire la Hotărârea Parlamentului privind numirea directorului general interimar al SRTv, PSD susţinea că „singura prevedere legală aplicabilă situaţiei din data de 11 mai 2021 ar fi fost încadrarea în art. 46 alin (7), întrucât au fost respinse de către plenul reunit al Parlamentului rapoartele de activitate şi de execuţie bugetară, fiind necesară, ulterior, declanşarea procedurii de numire a unui nou Consiliu de Administraţie a Societăţii Române de Televiziune, fără a avea posibilitatea conferită de textul legal de a numi un director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Nimic nu a împiedicat majoritatea ca, în cadrul unui Birou permanent reunit, să declanşeze această procedură, cu atât mai mult cu cât cvorumul de şedinţă a fost îndeplinit. În schimb, a fost numit un director general interimar prin interpretarea greşită a legii şi încălcarea acesteia, întrucât niciunul din cele trei articole enunţate mai sus nu se poate aplica în speţa de faţă. Dacă legiuitorul ar fi dorit să mai introducă şi alte situaţii, care să ducă la numirea unui director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, atunci acestea trebuiau prevăzute în mod expres în textul legii”, reiese din sesizarea PSD adresată Curţii Constituţionale.

Citeşte şi: PSD va contesta la CCR revocarea lui Renate Weber: „Nu există niciun element care să justifice revocarea Avocatului Poporului”

Acelaşi argument l-a oferit PSD şi în sesizarea formulată la Curtea Constituţională referitoare la Hotărârea Parlamentului privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Citeşte şi: EXCLUSIV Stenogramele care aruncă în aer coaliţia. Proiectul introdus pe ascuns în Guvern. Orban: Acel pasaj cu înființarea agenției pentru spitale a fost introdus împotriva deciziei coaliției, de Ghinea