Nuntă 2024. Cât ar trebui să fie darul unui invitat și cât ar trebui să le dea nașii finilor

Delia Nistor, unul dintre cei mai cunoscuți wedding planneri din Iași. S-a apucat de organizat nunță în urmă cu 10 ani. „I-am spus mamei în clasa a 12-a că Medicină nu fac, o să mă duc la Management și o să-mi deschid și o afacere. Atunci am pornit afacerea alături de Andrei, de soțul meu. (...) acă la început a fost greu pentru noi, acum suntem pe drumul cel bun și afacerea începe să fie profitabilă. Acum sunt 10 ani de muncă și am tot evoluat de atunci. Nu îmi pare rău că am ales să fac asta!”, mărturisește Delia.

10 feb. 2024, 14:20
Nuntă 2024. Cât ar trebui să fie darul unui invitat și cât ar trebui să le dea nașii finilor

Nuntă 2024. Câți dintre voi nu ați primit deja invitații la cel puțin o nuntă care va avea loc anul acesta? Și dacă ați confirmat prezența sau intenționați să o faceți cu siguranță vă întrebați și câți bani să pregătiți de dar. Dacă veți fi nași costurile vor fi și mai mari.

Citește și: Câţi bani cere Jador pentru a cânta la o nuntă: „Survivor i-a crescut cota!”. Nu mulţi români şi-ar putea permite această sumă

Dar hai să vedem ce sfaturi are Delia Nistor, wedding planner din Iași, pentru invitații la nunți în 2024.

„În 2024, le recomand invitaților, la un calcul mediu, în funcție de cât îți permiți și poți să dai, tine cont un minim de 1.400 de lei de cuplu. Bineînțeles, dacă sunt și care nu pot să dea acești bani, e mai importantă prezența invitaților, a unor prieteni, decât darul din plic. Asta presupune o comunicare înainte, să faci lucrurile clare.

Sunt oameni care zic: eu nu merg fără 2.000 lei la o nuntă. Dacă îi ai, îi dai.

Pe de altă parte îi înțeleg și pe oamenii care poate au cinci – șase nunți anuțate pe o vară și atunci ce faci? Renunți la concediu, la plăcerile familiei ca să mergi la nunți? Nici asta nu este ok, chiar dacă sunt acele ”datorii” că ”oamenii au fost înainte la tine”. Apoi nu poți să compari că au fost la mine în 2017 și eu merg acum în 2024, nu pot să-i pun 800 lei cât am primit eu atunci.”, explică Delia Nistor.

Delia Nistor săpune că ”organizând nunți și fiind alături de miri, dimineața îi ajut să numere banii și să achite furnizorii, să facă o listă și văd cât se oferă. Stiu și costurile din spate și văd cât se oferă, iar eu vorbesc acum despre o medie, generalul pe care eu îl văd la evenimente”.

 

Nuntă 2024. Cât să fie darul nașilor pentru finii lor

”Am avut nași care au venit doar ca să le fie alături finilor, nu au avut nicio posibilitate financiară și oamenii au o relație minunată în continuare, dar am avut și nași care au oferit daruri de mii de euro, și la fel. Nu sunt niște reguli scrise, sunt niște calcule de bun simț sau cam cât se obișnuiește, cum merge masa”, mai spune Delia Nistor.