Nunţi cu certificat verde din acest weekend. Mirii sunt nevoiţi să-şi trieze invitaţii

România a intrat în valul patru al noului coronavirus, iar cu noul val apar și restricțiile, un pic diferite fată de dățile trecute. În ceea ce priveste nunțile, au apărut noi reguli de care trebuie să ținem cont, dacă zona se află în scenariul roșu.

23 sept. 2021, 20:05
Nunţi cu certificat verde din acest weekend. Mirii sunt nevoiţi să-şi trieze invitaţii

Nunţi cu certificat verde! Guvernul a adoptat noi măsuri joi: estricţiile de circulaţie noaptea, în week-end şi reducerea programului magazinelor, aplicate după ce localitatea trece de rata de 6 la mie.

Odată cu revenirea noului val de coronavirus în România, s-au introdus noi restricții la evenimente. Așadar, în zonele în care incidența se află între 3 și 6 la mie, nunțile se organizează cu un număr maximum de 200 de participanți în interior, iar pentru fiecare persoană se cere o suprafață de minimum 2 mp.

Unii organizatori de nunţi spun că au introdus măsuri de triere a invitaţilor încă de la 1 iunie. Costurile testării pentru cei nevaccinaţi sunt suportate fie de firme, fie împărţite cu mirii.

Noi restricţii anunţate de Guvern, cu două zile înainte de Congresul PNL. De când va fi interzisă circulaţia noaptea şi ce se întâmplă cu românii nevaccinaţi
”Nu este suficient, pentru că știm că oamenii nu vor sta, vor dansa, vor umbla de la o masă la alta. Organizatorul este și moral, și legal, obligat să verifice că toate persoanele care intră respectă regulile certificatului verde.

Mai mult, ospătarii și cei care deservesc, ei trebuie să poarte mască tot timpul și acest lucru este clar, trebuie să poarte mască nu sub nas, nu sub bărbie, ci complet să acopere nasul și gura, trebuie să se dezinfecteze de la o masă la alta când ating lucrurile pe care le-au adus alte persoane, trebuie să existe dezinfectant la fiecare masă și trebuie să fie atenți ca oamenii să respecte regulile.

Dacă lumea nu respectă regulile, aceste evenimente pot să se transforme în evenimente de răspândire generală a virusului. Atunci, certificatul verde reduce riscul, nu-l elimină 100%. Important este să se respecte regulile în interior, pentru ca oamenii să fie în siguranță și să rămână așa.” a spus Raed Arafat.

Nunţi cu certificat verde. Pe lângă aceste măsuri, s-a introdus și certificatul digital Covid-19 care atestează vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală a unei persoane. Fiecare invitat va fi nevoit să prezinte acest certificat la intrarea în local, iar organizatorii vor fi cei care se vor ocupa de verificarea lor.

Viitorii miri vor asigura testarea invitaţilor nevaccinaţi, iar asta îi va costa aproape 500 de euro. Au întocmit şi o listă cu persoanele care sunt vaccinate sau trebuie să se testeze.

Reprezentanţii industriei de profil afirmă că afacerile firmelor organizatoare de nunţi încep să-şi revină, după scăderea de 95% înregistrată în 2020. Însă estimează că abia la anul îşi vor recăpăta echilibrul financiar afectat de pandemie.

 

Alte restricţii introduse de Guvern de joi: 

„- Introducerea unei noi excepţii de la interdicţia deplasării în afara locuinţei la nivelul localităţilor unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte pragul de 6/1000 de locuitori, pentru persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.

– Creşterea vârstei până la care copiii sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activităţi unde accesul este permis sub această condiţie, de la 6 ani la 12 ani.

Augustin Zegrean: „Restricţiile decise de guvern pentru nevaccinaţi sunt neconstituţionale. Nu pot da hotărâre cum vor ei, trebuie lege”

– Creşterea pragului incidenţei cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulaţiei persoanelor în afara locuinţei, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, de la 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.

– Creşterea pragului incidenţei  cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5:00-18:00, pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, de la 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.

– Delimitarea, la nivelul  centrelor comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate şi trecute prin boală”.

Hotărârea aprobată joi intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, mai indică sursa citată