O activistă FEMEN a protestat la Kiev în contextul conflictului Ucrainei cu Rusia. Ce i-a solicitat preşedintelui Zelensky

După mai bine de 9 ani de când activistele FEMEN anunţaseră că nu vor mai protesta la Kiev, una dintre ele și-a făcut apariția joi, 27 ianuarie, în fața clădirii prezidențiale din capitala Ucrainei, însoțită de un copil mic.

27 ian. 2022, 19:37
O activistă FEMEN a protestat la Kiev în contextul conflictului Ucrainei cu Rusia. Ce i-a solicitat preşedintelui Zelensky

Activista FEMEN a cerut președintele Zelensky să anuleze ordinul privind înregistrarea militară obligatorie a femeilor și mobilizarea lor forțată în caz de război, în contextul conflictului cu Rusia. Potrivit activiștilor, femeile și fetele ar trebui să participe la conflictele militare exclusiv pe bază de voluntariat.

La sfârșitul anului 2021, un nou ordin al Ministerului Apărării a intrat în vigoare în Ucraina. A fost aprobată o listă de domenii și profesii pentru femei, inclusiv cu înregistrarea militară. Lista conține 35 de direcții de activitate, cele mai multe țin de gospodărie, economie. Sunt vizate sute de mii de cetățene ucrainene.

Șeful departamentului de personal al sediului comandamentului forțelor terestre ale Forțelor Armate, Roman Gorbaci, a explicat că femeile obligate prin acest ordin să facă serviciul militar trebuie să se pună la evidență până la sfârșitul anului 2022, altfel nu vor fi angajate. În același timp, a precizat că, fără acordul lor, nu vor fi recrutate militar.

Totodată, după ce s-au iscat nemulțumiri în masă din partea societății, șeful comisiei pentru apărare, securitate și informații a Radei, Aleksandr Zavitnevici, a anunțat că Ministerul Apărării va reduce lista, relatează Realitatea.md.

Citeşte şi: Rusia trece la ameninţări la adresa Moldovei: „Să renunţe la asemenea afirmaţii şi să se concentreze pe soluţionarea problemelor din relaţiile ruso-moldoveneşti”