O acuarelă de Paul Cézanne, vândută pentru 19,12 milioane de dolari

O acuarelă de Paul Cézanne, considerată un studiu pregătitor pentru una din versiunile tabloului "Joueurs de cartes", a fost adjudecată, marţi, pentru 19,12 milioane de dolari, la licitaţia de artă impresionistă şi modernă organizată de casa Christie's, la New York.

RomaniaTV.net
02 mai 2012, 11:37
O acuarelă de Paul Cézanne, vândută pentru 19,12 milioane de dolari

Această acuarelă are dimensiunile de 46,7 centimetri x 30,5 centimetri şi reprezintă o schiţă pregătitoare pentru tabloul „Joueurs de cartes” – executat de pictorul francez în cinci versiuni diferite, între anii 1890 şi 1896. Preţul de vânzare s-a înscris în estimările specialiştilor (15 – 20 de milioane de dolari).

Proprietate, încă din anii 1930, a colecţionarului texan Heinz F. Eichenwald, în prezent decedat, acuarela nu a mai fost expusă în public din anul 1953 şi a fost prezentată de casa Christie’s drept una dintre operele principale în licitaţia de primăvară de artă modernă şi impresionistă organizată de această casă la New York.

În decurs de o oră, 31 de picturi şi sculpturi au fost propuse spre vânzare.

Multe dintre aceste opere au fost vândute sub sau cu foarte puţin peste preţul estimativ de bază, iar trei nu şi-au găsit cumpărător.

O pânză de Henri Matisse, „Les pivoines” (1970), a fost adjudecată pentru 19,2 milioane de dolari, depăşind însă cu mult estimarea iniţială de 8 – 12 milioane de dolari.

O pânză de Picasso, denumită „Deux nus couchés” (1968), a fost achiziţionată de un colecţionar pentru 8,8 milioane de dolari, încadrându-se în intervalul estimat (8 – 12 milioane de dolari).

Un bronz de Henry Moore, „Reclining figure”, şi-a găsit cumpărător pentru 5 milioane de dolari, respectând şi el estimările specialiştilor.

„Le repos”, un mic portret romantic şi colorat realizat de Picasso amantei sale Marie-Thérèse Walter, în 1932, estimat între 5 şi 7 milioane de dolari, a fost cumpărat cu 9,88 milioane de dolari.

O sculptură de Alberto Giacometti, „Buste de Diego”, a fost retrasă din această licitaţie, cu puţin timp înainte de începerea ei.

Casa Christie’s spera să obţină 100 de milioane de dolari la această primă licitaţie, care a avut vânzări totale de 117 milioane de dolari.

Licitaţia de primăvară va continua miercuri seară la casa Sotheby’s, care va scoate la vânzare una dintre versiunile celebrului tablou „Ţipătul” al pictorului norvegian Edvard Munch. Acest pastel pe carton, realizat în 1895, este estimat la 80 de milioane de dolari.