O aplicaţie care va revoluţiona jocurile pe mobil, creată de un canadian stabilit în Sălaj

Un canadian expert în programare stabilit într-un sat din Sălaj a pus la punct o aplicaţie ce vrea să revoluţioneze jocurile pe mobil, oferind jucătorilor o parte din banii atraşi de la sponsori sub forma unor aşa-numite markere amplasate în locuri publice în ţări precum România, Statele Unite, Canada, Anglia sau Germania.

04 iun. 2014, 08:07
O aplicaţie care va revoluţiona jocurile pe mobil, creată de un canadian stabilit în Sălaj

Sumele colectate pe telefonul mobil variază de la un dolar până la un milion de dolari, ele fiind virate în conturile jucătorilor în momentul în care aceştia solicită banii câştigaţi. Principiul jocului este foarte asemănător altor aplicaţii actuale în care colectează bani, doar că de data aceasta e vorba de bani adevăraţi, scrie Agerpres.

În vârstă de 40 de ani, canadianul Dale Scott Marion este căsătorit cu o româncă originară din localitatea Iaz, el fiind inventatorul unui sistem super securizat de protecţie cibernetică a datelor, pus la punct de o companie în conducerea căreia se află generalul american Wesley Clark, fost comandant al forţelor NATO în timpul războiului din Kosovo.

Sătenii din Iaz îl ştiu drept ‘americanul’, chiar dacă el s-a născut şi a crescut în Canada. Casa în care locuieşte alături de soţia sa şi fiica în vârstă de doi ani atrage atenţia prin curtea îngrijită, zugrăveala albă, stilul diferit de alte clădiri din zonă şi, de ce nu, prin Hummer-ul argintiu parcat în faţa ei. Sosit pentru prima dată în România în urmă cu şase ani, ca invitat la nunta cumnatului său, Dale Scott Marion s-a îndrăgostit pur şi simplu de meleagurile natale ale soţiei şi de firea primitoare a localnicilor, hotărând să se mute definitiv la Iaz, un sat din Sălaj cunoscut mai degrabă pentru mlaştina cu o vechime de 10.000 de ani ce adăposteşte plante carnivore.

Jovial şi vorbind o limbă română cu un veritabil accent ardelenesc, chiar dacă presărată cu inerente greşeli, Dale Marion este un interlocutor care te captează de la primele cuvinte, mai ales dacă rămâne la engleza sa natală. Probabil că marţi, la momentul vizitei, mare parte din energia sa provenea de la reuşita versiunii Beta a proiectului la care lucrează de ceva vreme: o aplicaţie ce vrea să revoluţioneze jocurile pe mobil, conectată cu Facebook şi Twitter, ce oferă jucătorilor o parte din banii atraşi de la sponsori sub forma unor aşa-numite markere amplasate în locuri publice. Pentru necunoscători sau pentru cei care nu au vreme să apeleze la un motor de căutare, verificarea funcţionării unei aplicaţii, în general software, presupune trecerea prin mai multe versiuni: Alpha – când sunt verificări interne, Beta – când se testează cu un public redus şi, în fine, versiunea finală, Release.

‘Astăzi am experimentat varianta Beta, pentru a vedea dacă totul funcţionează, dacă jucătorii colectează banii, dacă aceştia ajung în contul lor şi pot spune că totul funcţionează perfect. Deja devine viral. Într-o singură zi am triplat numărul de like-uri pe Facebook şi Twitter şi e vorba de un mic oraş din România. Este ca şi alte jocuri, doar că aici e vorba de bani adevăraţi. Descarci aplicaţia pentru mobil, o porneşti şi mergi afară cu telefonul. Pe ecranul telefonului vezi markere la orizont şi fiecare dintre ele reprezintă bani, iar dacă mergi spre ele suficient de aproape poţi colecta aceşti bani. Este un joc pentru telefon, iar fiecare marker are un indiciu către markeri mai valoroşi, aşa că trebuie să alegi foarte bine pe care îi vei colecta. După ce colectezi banii cu ajutorul telefonului, când ajungi acasă soliciţi ca banii să îţi fie viraţi în contul tău. Am avut jucători din Şimleu Silvaniei care au colectat peste 100 de dolari astăzi. Oamenii vor fi atraşi să mergă afară, să colecteze ‘sparecash’, să fie într-o aventură, să gândească puţin, utilizând tehnologia pentru a colecta bani’, explică Dale modul de funcţionare a jocului.

O întrebare legitimă pentru un asemenea joc este de unde provin banii pe care dezvoltatorul aplicaţiei îi pune la dispoziţie.

‘Este vorba de sponsorii care vor putea folosi acest joc. Poţi avea markeri care să spună tot ceea ce vrei tu, să ai markeri în exteriorul unor locaţii ale firmei, pentru a atrage mai apoi jucătorii în interiorul locaţiilor pentru a colecta bani. Atâta timp cât oamenii joacă, se produce o mică sumă de bani, ceea ce asigură finanţare pentru unele markere ici şi colo. Dar adevărata finanţare a afacerii vine de la markerii ce vor exista la sponsori, legate de afacerilor lor. Un marker al unui sponsor este diferit de cel normal, este albastru. Când mergi vei merge la un marker albastru, îţi va spune să intri şi să scanezi, de exemplu, un magazin, pentru a găsi o imagine şi telefonul va fi utilizat ca un instrument de căutare. Această imagine va genera pe telefon un mesaj publicitar şi o sumă de bani în cadrul jocului. Asta aduce jucătorul într-un magazin, într-un club, o pizzerie sau într-o cafenea. Deocamdată avem sponsori gata să intre în joc în Canada, însă astăzi e doar faza Beta. Acesta este sistemul prin care firmele practic finanţează şi ceilalţi markeri’, afirmă canadianul.

Dale Marion mizează în succesul acestui joc pe faptul că el are o importantă componentă de aventură şi distracţie pentru jucător, alături de partea financiară şi de potenţialul pentru sponsori.

‘Banii pot fi la jumătate de kilometru sau la un kilometru. Când te poziţionezi pe marker îţi va fi arătată distanţa pe care trebuie să o parcurgi până la bani. Când ajungi suficient de aproape, îţi va arăta cât valorează. Atunci tu ai o alegere de făcut. Poţi citi indiciul scris în mesaj şi să încerci să găseşti un marker cu mai mulţi bani gândindu-te unde ar putea fi, pe baza indiciului, sau poţi să colectezi banii. Markerii se schimbă aleator în fiecare zi. Aplicaţia îţi arată markerii situaţi până la 50 de kilometri distanţă. Poate va trebui să mergi la Castelul Bran să găseşti un marker de 500 de dolari. Jocul te va îndemna să călătoreşti, să te mişti. Atunci când crezi că vei găsi 500 de dolari la 10 kilometri, vei merge până acolo să verifici. Poţi pune markere pe turnul Eiffel, pe Arcul de Triumf în Bucureşti. Valoarea markerilor poate merge până la un milion de dolari, dar depinde unde vei juca acest joc. În China poate va fi un milion de yeni. Moneda trebuie adaptată. Am pus deja markeri în SUA, Canada, pentru vorbitori de engleză mai întâi, dar vom traduce şi în română, pentru România. Doar pentru versiunea Beta, am pus la bătaie în Şimleu Silvaniei 1.800 de dolari. Vă puteţi imagina cam cât va fi suma în America. În Detroit-Michigan pornim jocul vineri. Afacerea va fi dezvoltată în România, Canada, SUA, Germania şi Anglia. Am deja oameni acolo cu care voi lucra. Pentru joc am folosit dezvoltatori români, oameni deosebit de talentaţi în domeniul artistic şi în partea de programare’, afirmă programatorul.

Jocul pentru mobil este doar ‘vârful icebergului’, canadianul fiind inventatorul unui sistem super securizat de protecţie cibernetică a datelor, pus la punct de o companie în conducerea căreia se află generalul american Wesley Clark, fost comandant al forţelor NATO în timpul războiului din Kosovo.

‘Am dezvoltat toată partea de tehnologie pentru compania Impervio, unde deţin o parte importantă din acţiuni. Sunt oameni de la IBM în conducere, alături de generalul Wesley Clark din Statele Unite. Este o companie din domeniu securităţii cibernetice, domeniu în care sunt specializat. Am lucrat şase ani pentru a dezvolta produsele. Avem clienţi din domeniul militar, mari companii, guverne. Nu avem niciun client din Europa. Am dezvoltat produse ce protejează total împotriva hackerilor. Nu poţi sparge sistemul protejat cu produsele noastre. Ştiu că securitatea nu este un domeniu foarte atrăgător, dar este vital. Compania are şi produse pentru mici afaceri’, afirmă acesta.

De ce ar alege un programator canadian să locuiască într-un sat din Sălaj? Răspunsul este unul foarte simplu: dragostea pentru soţia sa, originară din Iaz şi, mai mult decât atât, dragostea pentru România, născută din peisajele deosebite şi firea primitoare a localnicilor. Pe soţia sa a cunoscut-o în Canada, unde ea studia managementul afacerilor şi asistenţă medicală. Pentru a-şi plăti studiile, viitoarea soţie lucra la un hotel şi ca şi cosmetician în zona turistică din apropierea Cascadei Niagara. Mama lui Dale a fost la salonul de cosmetică unde aceasta lucra să îşi facă unghiile, iar din dialogul cu cosmeticiana s-a născut un schimb de telefoane de care a profitat mai apoi băiatul.

‘Am invitat-o la o cafea într-o seară şi am discutat toată noaptea. Am ştiut din acel moment că ea va fi cea cu care mă voi căsători. Ne-am căsătorit un an mai târziu, la Cascada Niagara, iar apoi ne-am mutat în California. În România am ajuns în 2008, la nunta fratelui ei. Nici nu le-am spus clienţilor că plec, pentru că ei nu mă cunoşteau decât din corespondenţa de pe calculator. Mi-am spus că nu vor observa dacă lipsesc trei luni. Aveam doar nevoie de Internet. La Iaz nu era Internet aşa că ne-am găsit o locuinţă în Zalău. În cele trei luni, familia soţiei şi toţi cei pe care i-am întâlnit au fost atât de ospitalieri. N-a contat cine sunt, de unde vin sau cât au aceşti oameni. Chiar n-a contat. Când am stat la masa lor, toţi am fost egali. Te tratează cu acelaşi respect şi aceeaşi dragoste cu care îi tratează şi pe membrii familiei. Nu găseşti aşa ceva în Canada sau în Statele Unite, unde sunt culturi total diferite. Acolo pun capul în pământ şi nu salută pe nimeni. Aici în sat îmi va lua o oră şi jumătate să parcurg cei 800 de metri de la mine de acasă până la magazin. Oamenii se opresc să te salute, să vorbească cu tine, să te poftească în casă, la un păhărel de pălincă. Este motivul pentru care am rămas. Am venit pentru nuntă, dar am rămas pentru că m-am îndrăgostit de toate. Dacă ar fi să descriu mediul meu perfect, atunci ar fi aceste locuri. Nu poţi găsi locuri mai frumoase. Am fost în atâtea locuri în această lume, şi peste tot pe unde am fost se punea accent pe latura comercială. Ceea ce mă sperie este că am venit aici şi m-am îndrăgostit de România, dar ceea ce văd acum în oraşele de aici este o transformare în ceva ce nu este şi mă îngrijorează. Vreau să fac un birou aici şi calculez totul foarte atent pentru că nu vreau stric ceea ce este aici. Nu vreau să transform acest sat într-o Mecca a tehnologiei. Dacă fac ceva aici, vreau să fie ceva privat, care nu va modifica peisajul’, afirmă Dale Marion.

O poveste frumoasă a unui canadian ce vrea să pornească dintr-un sat din Sălaj o adevărată revoluţie în domeniul jocurilor pentru telefonul mobil. Doar timpul va infirma sau confirma speranţele acestuia. Până atunci însă, în loc de concluzie, doar câteva vorbe ale aceluiaşi canadian: ‘Am pornit de la zero. Mama şi tata nu m-au putut sprijini financiar, n-am moştenit nimic. Dacă vrei să reuşeşti, dacă vrei să ai succes, trebuie să înveţi, să nu laşi să te doboare greşelile pe care le faci, ci să înveţi din ele şi să mergi înainte’.