O aplicaţie descărcată de un miliard de oameni ştie tot despre tine. Dacă o ai în telefon, şterge-o până nu e prea târziu

În luna februarie, Google a șters 600 de aplicații din Play Store, printre ele fiind și o aplicație de securitate ce promitea protecție antivirus și navigare în privat. Aplicația a fost descărcată de peste un miliard de ori înainte să fie ștearsă, însă, în ciudă interdicției Google, încă e activă pe milioane de telefoane.

11 mart. 2020, 13:14
O aplicaţie descărcată de un miliard de oameni ştie tot despre tine. Dacă o ai în telefon, şterge-o până nu e prea târziu

Clean Master a fost creată de compania Cheetah, din China. Nu se știe exact ce informații avea Google despre aplicație, însă, potrivit Forbes, o firmă de securitate a trimis dovezi că această aplicaţie adună numeroase date web ale utilizatorilor.

Citeşte şi A apărut lista celor mai periculoase aplicaţii pe smartphone. Trebuie să le ştergi cât mai repede posibil!

Printre datele colectate se află: ce site-uri erau vizitate cel mai des din navigatorul „privat” al aplicației, ce subiecte căutau, numele căilor de acces WiFi și cum navigau fiecare pagină web. La rândul său, Cheetah se apără susține că trebuie să monitorizeze utilizatorii pentru a le menține datele în siguranță și pentru a le oferi servicii folositoare.

Aceasta nu este prima data când aplicațiile companiei Cheetah sunt acuzate că strâng datele utilizatorilor. În 2018, Google a interzis accesul în Play Store aplicației CM File Manager din cauza încălcării politicilor de fraudă de publicitate.