O avocată din Iaşi, condamnată la închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă

Avocata Lileana Cremeniţchi din Baroul Iaşi a fost condamnată definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că a cerut bani de la un om de afaceri spre a interveni pe lângă judecătorii Curţii de Apel Iaşi, în vederea obţinerii unei hotărâri judecătoreşti favorabile.

RomaniaTV.net
21 iun. 2013, 09:23
O avocată din Iaşi, condamnată la închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, joi, să respingă ca nefondate recursurile formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Cremeniţchi şi ceilalţi trei inculpaţi din dosar.

Astfel, avocata a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă. Omul de afaceri Gheorghe Apopi a primit trei ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă, iar directorii Nicolae Hogaş şi Dragoş Dascălu, câte doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influenţă.

Curtea de Apel Galaţi i-a condamnat pe cei patru, în 5 decembrie 2011, dar atât inculpaţii, cât şi procurorii DNA au atacat sentinţa.

Procurorii DNA Iaşi i-au trimis în judecată, în octombrie 2010, pe avocata Lileana Cremeniţchi, pentru trafic de influenţă, pe omul de afaceri Gheorghe Apopi, administrator al SC Apopi & Blumen SRL, Nicolae Hogaş, director la aceeaşi societate, şi pe Dragoş Ionuţ Dascălu, director, şef sector Iaşi în cadrul la SC Viarom Construct SA, toţi pentru cumpărare de influenţă.

Potrivit rechizitoriului, în 19 februarie, Lileana Cremeniţchi ar fi pretins lui Apopii 15.000 de euro pentru a interveni la judecători din cadrul Curţii de Apel Iaşi, în vederea obţinerii unei hotărâri judecătoreşti favorabile într-un dosar civil care viza cele două societăţi comerciale menţionate. O hotărâre favorabilă în acest proces ar fi avut drept consecinţă câştigarea de către asocierea de firme reprezentată de inculpaţii Apopi, Hogaş şi Dascălu a unui proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile.

În aceeaşi zi, avocata a primit de la inculpaţii Hogaş Nicolae şi Dascălu Dragoş Ionuţ un avans de 30.000 lei din suma pretinsă, confirmând ulterior lui Apopi primirea banilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Iaşi, dar ulterior a fost strămutat la Curtea de Apel Galaţi.