O bacterie care afectează creierul, descoperită în apa potabilă. Autorităţile au emis o alertă

O bacterie care atacă creierul a fost descoperită în reţeaua de alimentare cu apă potabilă a opt oraşe din Texas. Astfel, autorităţile locale au emis o alertă pentru ca cetăţenii să nu mai consume o perioadă apă de la robinet, anunţă CNN. 

RomaniaTV.net
27 sept. 2020, 10:07
O bacterie care afectează creierul, descoperită în apa potabilă. Autorităţile au emis o alertă

Societatea de apă a depistat în analizele de laborator prezența bacteriei Naegleria fowleri, o amibă deosebit de periculoasă, care ajunge la creier şi îl mănâncă. Locuitorii din opt oraşe au fost avertizaţi să nu mai folosească apa de la robinet. 

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, bacteria care afectează creierul se găsește, de obicei, în sol, lacuri calde, râuri, izvoare termale, dar şi în bazine necurățate corespunzător sau fără adaos de clor.

Alerta a fost emisă pentru locuitorii din localitățile Lake Jackson, Freeport, Angleton, Brazoria, Richwood, Oyster Creek, Clute și Rosenberg, precum și pentru o uzină și o închisoare din zonă.

Citeste si Soluţia ingenioasă pe care a găsit-o o femeie pentru a se proteja de coronavirus în mijloacele de transport

Prezența bacteriei a fost semnalată prima dată pe 8 septembrie, când un băiat de 6 ani din Lake Jackson a fost diagnosticat cu infecţia cu respectiva bacterie.

Autorităţile au două piste privind sursele de infectare cu bacteria: o țâșnitoare din fața Centrului Civic Lake Jackson sau apa de la robinet de acasă. Ţâşnitoarea a fost oprită iar autoritățile au trimis probe pentru analizele de laborator. Rezultatele au fost, însă, negative pentru bacteria ucigașă, și noi probe au fost colectate de centrul de control al bolilor.

Comisia de calitate a mediului testează în prezent nivelurile de clor din sursa de apă a orașului Lake Jackson și a anunțat că, în trei zile, sistemul va fi curăţat. Locuitorii afectaţi primesc apă îmbuteliată, gratuit.

Potrivit Centrului de Control al Bolilor, infecțiile cu bacteria Naegleria fowleri sunt rare, dar majoritatea sunt letale. Din 2009 până în 2018, doar 34 de infecții au fost raportate în Statele Unite. 30 de persoane dintre cele 34 infectate au luat bacteria din lacuri sau râuri, în timp ce făceau baie.