O bacterie care se răspândește cu repeziciune în rândul populației provoacă îngrijorare. A devenit rezistentă la antibiotice

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite a emis o avertizare cu privire la creșterea numărului de îmbolnăviri cu Shigeloza, o infecție acută a intestinului produsă de Shigella sp, și în cazul cărora antibioticele nu mai au niciun efect.

28 feb. 2023, 08:38
O bacterie care se răspândește cu repeziciune în rândul populației provoacă îngrijorare. A devenit rezistentă la antibiotice

Shigella este o bacterie care se răspândește cu repeziciune și care provoacă aproximativ 450.000 de infecții în SUA în fiecare an, potrivit CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite), citat de ABC.

Shigella se transmite în mai multe moduri, inclusiv prin schimbarea scutecului unui copil bolnav, prin contactul mâinilor cu bacterii și apoi atingerea gurii, prin contact sexual sau prin alimente și apă contaminate, a avertizat CDC.

În cele mai multe cazuri, persoanele infectate cu Shigella se recuperează fără tratament, dar sunt și cazuri severe sau pacienți cu afecțiuni subiacente care slăbesc sistemul imunitar. În cazul celor din urmă poate fi nevoie de tratamente cu antibiotice.

Citește și: Nurofenul ar putea fi retras din farmacii. Ar conține o substanță periculoasă ce poate provoca accident vascular cerebral

Bacteriile sunt ușor transmisibile și există puține opțiuni de tratament antimicrobian pentru personalul medical care tratează pacienții cu tulpina Shigella XDR rezistentă la medicamente, potrivit CDC.

CDC a cerut specialiștilor din domeniul sănătății să fie atenți cu privire la suspectarea și raportarea cazurilor de variantă XDR a Shigella către departamentele de sănătate locale și de stat.

Citește și: Vești bune pentru pacienții care suferă de boli rare! Opt medicamente, pe lista compensatelor și gratuitelor

Anul trecut, 5% dintre infecțiile cu Shigella raportate la CDC au fost cauzate de tulpina XDR a bacteriei.

Creșterea infecțiilor cu Shigella rezistente la antibiotice este în principal în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați, persoanelor fără adăpost, persoanelor care călătoresc mult și persoanelor infectate cu HIV, a raportat CDC.

De asemenea, specialiștii le-au cerut cadrelor medicale să-și educe pacienții și comunitățile care sunt cele mai expuse riscului de infecție cu privire la prevenirea și modul de răspândire a bacteriei.