O balenă de 18 metri lungime a eşuat pe o plajă din New York VIDEO

O balenă de aproximativ 18 metri lungime a eşuat miercuri dumineaţa pe o plajă din New York, unde pare să aibă puţine şanse de supravieţuire, în pofida eforturilor echipelor de salvare, relatează AFP.

RomaniaTV.net
27 dec. 2012, 08:37
O balenă de 18 metri lungime a eşuat pe o plajă din New York VIDEO

Balena „a fost descoperită vie pe nisip la ora 10.40 (17.40 ora României)” în sectorul Breezy Point în cartierul Queens (sud-est de Manhattan), a precizat o purtătoare de cuvânt a poliţiei pentru AFP adăugând că specialiştii Fundaţiei Riverhead au fost trimişi la faţa locului.

Poliţia a vorbit mai întâi de o balenă de nouă metri lungime. Dar o dată ajunşi la faţa locului, specialiştii au apreciat că aceasta are 18 metri lungime şi are o stare de sănătate precară.

„Este puţin mai mult decât estimarea noastră iniţială”, a precizat pentru AFP Mendy Garron, specialist regional al agenţiei federale NOAA Fisheries service.

Ea a adăugat că, potrivit specialiştilor Fundaţiei Riverhead, cetaceul are o stare de sănătate precară, fiind „foarte slab”. „Nu se mişcă prea mult”, a adăugat ea, fiind pesimistă în privinţa şanselor de supravieţuire ale animalului.

Serviciile de urgenţă au stropit balena cu apă din abundenţă după descoperirea ei, pentru a încerca să o menţină în viaţă până la sosirea experţilor. Ulterior, mareea a urcat.

„Nu mai avem acces direct” la animal, care este înconjurat de apă, a precizat Garron, adăugând că trebuie să se aştepte care mareea să scadă şi să se facă dimineaţă pentru a se apropia din nou de ea.

„Mai întâi îi vom evalua starea de sănătate, vom observa starea corpului său şi comportamentul … dar de foarte multe ori aceste animale sunt într-o asemenea stare încât suntem nevoiţi să le eutanasiem”, a explicat ea în cursul zilei.

Potrivit ei, în medie în fiecare an „două balene mari eşuează la New York. Uneori ele sunt vii”.

Acestea eşuează din diverse motive. Din „cauze naturale, de bătrâneţe sau pentru că sunt bolnave, sau din cauze provocate de om, cum ar fi coliziunea cu un vapor sau interacţiunea cu vapoarele de pescuit”, a explicat ea.