O casă de lut din România, desemnată una din cele mai frumoase din lume FOTO

Publicat: Miercuri, 21 Noiembrie 2012 10:12 // Actualizat: Miercuri, 21 Noiembrie 2012 15:32 // Sursa: RTV.net
Autor: Cristina Dinu

O casă din lut din Banat, construită de arhitectul Ileana Mavrodin, a fost desemnată de un website de specialitate drept una din cele mai frumoase case de cob din lume.

Foto: http://www.casa-verde.ro

Arhitectul Ileana Mavrodin a construit Casa Verde lângă satul Sasca Română, din Banat, pe malul drept al râului Nera. Creaţia sa inedită este singura de la noi din ţară prezentă pe harta construcţiilor ecologice din lume şi a fost desemnată de site-ul Natural Homes una din cele mai frumoase zece case de cob de pe glob.

Cobul este un amestec de pământ lutos, apă, paie şi nisip fără cofraje, cărămizi sau chimicale, asemănător cu vaiuga/paianta românească.

Proiectul căsuţei de lut a început cu o machetă şi cărămizi test, după care a urmat o construcţie pilot cu un diametru de 4m. În construcţia pereţilor casei au fost folosite şi sticle goale, care oferă o bună izolaţie termică.

Fereastra mare orientată spre sud este refolosită, iar cele două ferestre mai mici sunt fixe, orientate spre est şi vest şi sunt, în realitate, parbrize de maşină.

Pentru economie de spaţiu, arhitectul a construit o platformă pentru dormit la 2,20m înălţime, iar un copac cu trunchiul curbat a fost crăpat în două pentru realizarea copertinei la intrare. Nişe şi crengi cu forme deosebite au fost folosite ca elemente de decor. Acoperişul a fost acoperit cu vegetaţie.

Încălzirea este realizată prin cuptorul construit din cărămidă.

Pe site-ul oficial al Casei Verzi puteţi afla cum a fost construită căsuţa din cob, etapă cu etapă.

Casa din cob poate costa la fel de mult ca o casă convenţională, dacă se apelează la o firmă de construcţii. Dacă, însă, doriţi să construiţi singuri o astfel de casă, preţul va fi de doar 1/10. Casa Verde construită de Ileana Mavrodin şi de colegii săi a costat 2.000 de dolari, în 2004, din care 400 de dolari a fost preţul terenului.

"Majoritatea cladirilor în care traim şi muncim sunt lipsite de “suflet” şi cu un impact nociv asupra mediului; există o nevoie reală pentru un alt fel de arhitectură: fie că e numită Verde, Alternativă, Ecologică, de Pamânt sau Organică, încercari se fac în toate colţurile lumii. Numai unindu-ne forţele pentru sensibilizarea opiniei publice şi câştigarea încrederii că această tehnică tradiţională, aflată chiar la ‘picioarele’ noastre, poate fi un raspuns la unele din problemele cu care lumea modernă se confruntă", scrie Ileana Mavrodin pe site-ul său.

 

 loading...
8 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
28 feb 21:53
Votează email 0 email
...două ferestre mai mici sunt fixe, orientate spre est şi vest şi sunt, în realitate, parbrize de maşină. Citeste mai mult pe RTV.NET


STIRI SIMILARE...
21 ian 11:44
...Hill a creat un concurs, la care au participat 303 proiecte. Cel câştigător a fost proiectul a doi studenţi români la Arhitectură, Cătălin Sandu şi Adrian Iancu. Cei doi au 25 de ani, locuiesc în Bucureşti şi sunt în ultimii ani de studii la Facultatea de Arhitectură şi de...
29 nov 16:42
Răspunde | Votează email 0 email
iuli
vaiii ce-au mai facut!!!in satele romanesti zeci de mii de oameni locuiesc in case de lut,care-i mirarea?
22 nov 08:00
...de arhitectul Ileana Mavrodin, a fost desemnată de un website de specialitate drept una din cele mai frumoase case de cob din lume. Citește mai departe… ...
22 nov 01:48
Răspunde | Votează email 1 email
Maimon
Pentru Cristina Dinu(specialist in virgule si limba romana). Ma puteti ajuta si pe mine cu niste nisip fara cofraje? Nu gasesc decat de cel cu cofraj ?!
22 nov 01:33
Răspunde | Votează email 2 email
ibn Musa
Multumim pentru ca ne-ati luminat! Acu stim si ce e cob-ul.
E un amestec de clay cu water si cu sand la care se adauga straw si uneori chiar si horsemanure. Asta din urma se poate inlocui la nevoie si cu dunghill de cow.

Da care e diferenta fata de vaiuga ? Ca asemanarile le-am vazut. Oare difera de chirpici sau de paianta ?

Tare greu e cu limba romana !!
21 nov 12:37
...două ferestre mai mici sunt fixe, orientate spre est şi vest şi sunt, în realitate, parbrize de maşină. Citeste mai mult pe RTV.NET...
21 nov 10:58
Votează email -1 email
...două ferestre mai mici sunt fixe, orientate spre est şi vest şi sunt, în realitate, parbrize de maşină. Citeste mai mult pe RTV.NET ...
1
EUR
4.8079
RON
25 Feb
noapte 3 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H