O categorie de români va primi ajutor în valoare de 1.500 de euro de la stat. Cine sunt norocoșii și care sunt condițiile necesare pentru a încasa banii

O categorie de români va putea beneficia de un ajutor de 1.500 de euro, printr-un program aprobat de Guvern! Cine sunt norocoșii. Află în rândurile următoare.

02 apr. 2024, 12:13
O categorie de români va primi ajutor în valoare de 1.500 de euro de la stat. Cine sunt norocoșii și care sunt condițiile necesare pentru a încasa banii

O categorie de români va putea beneficia de un ajutor de 1.500 de euro, printr-un program aprobat de Guvern!

Citește și Bani GRATIS de la stat pentru această categorie de români! Ce vârstă trebuie să ai ca să poți să beneficiezi de acest sprijin

Beneficiarii acestui tip de ajutor pot fi producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producători agricoli persoane juridice, societățile agricole, organismele/organizaţiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universitățile, institutele şi stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol.

Grantul compensează pierderile suferite pentru culturile înființate în decembrie 2023, trimestrul I al anului 2024, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, toate dosarele depuse şi care urmează să fie depuse, până la data de 10 mai 2024, sunt eligibile fără a fi înscrise în platforma Sistem informatic integrat de management şi monitorizare (SIMM).

Astfel, cei cu dosare eligibile pot primi de la stat 1.500 euro:

1.500 euro pentru 1000 mp/beneficiar – la cultura de tomate în spații protejate

1.500 euro/ha/beneficiar – la cultura de usturoi

Condiţii pentru a primi ajutorul de 1.500 de euro de la stat

În acest sens beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • să solicite ajutorul de stat prevăzut de prezenta ordonanță de urgență;
  • să înființeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu tomate în spații protejate;
  • fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ- teritorială se află suprafeţele cultivate
  • cu tomate în spaţiile protejate, în anul 2024
  • nu se afle în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat
  • pentru persoane fizice: să nu fi fost emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului

Până când au timp românii să depună documentele justificative

De asemenea, verificările în teren se realizează de echipe mixte DAJ-uri şi APIA. Vizează deplasarea în teren pentru verificarea suprafeţelor înfiinţate şi menţinerea acestora.

Pe lângă cele menționate anterior, suprafețele înființate cu tomate, intercalate cu alte culturi nu sunt eligibile în cadrul schemei.

Valoarea totală a schemei de ajutor este de 166.206.250 lei, reprezentând echivalentul a maximum 33.690.000 euro, astfel că, în cazul în care suma totală de plată care urmează să fie acordată depășește resursele financiare totale alocate, prevăzute în actul normativ, suma cuvenită fiecărui beneficiar se va reduce proporțional.

Depunerea cererilor şi a documentelor justificative se va face până la data de 12 aprilie 2024, inclusiv, la cultura de tomate în spaţii protejate, se arată pe siteul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Citește și Taxa triplată pentru o anumită categorie de români. Legea a fost adoptată, când va intra în vigoare

Plata sumelor reprezentând ajutorul de stat se vor face până la data de 30 iunie 2024 inclusiv, potrivit Știripesurse.ro.