O centrală nucleară din SUA va fi închisă definitiv din cauza defecţiunilor

Centrala nucleară de la San Onofre, în California, oprită anul trecut după o scurgere radioactivă minoră, dar la care au fost descoprite defecte minore, va fi închisă definitiv, a anunţat vineri operatorul acesteia, Edison International.

08 iun. 2013, 11:27
O centrală nucleară din SUA va fi închisă definitiv din cauza defecţiunilor

Închiderea centralei, construită în urmă cu peste 40 de ani la nord de San Diego, va antrena suprimarea începând de anul viitor a aproximativ 1.100 de locuri de muncă – personalul urmând să scadă de la aproximativ 1.500 la aproximativ 400 – a adăugat Southern California Edison (SCE) într-un comunicat, citat de Mediafax.

În urma unei scurgeri radioactive, în ianuarie 2012, considerată nepericuloasă de către autorităţi, unii experţi au apreciat că nu pot soluţiona problemele în mod rapid sau în întregime, anunţă Ted Craver, preşedintele Edison International, firma-mamă a SCE, citat într-un comunicat.

„Am conchis că incertitudinea cu privire la momentul sau dacă (centrala San Onofre) va fi repusă în funcţiune nu este un lucru bun pentru clienţii şi investitorii noştri sau pentru estimărie privind nevoile de electricitate în regiunea noastră pe termen lung”, a continuat el.

Un prim reactor a fost oprit în ianuarie 2012, după scurgere, în pofida faptului că Comisia pentru reglementare în domeniul nuclear a estimat că acest incident nu prezenta vreun pericol.

Însă experţii au subliniat asupra eroziunii conductelor pentru apă radioactivă, antrenând închiderea întregii centrale şi obligând statul să găsească alte surse de producere de energie electrică.

Ei au descoperit,ulterior, peste 3.400 de conducte avariate, la noul generator de vapori.

Centrala San Onofre furniza electricitate pentru 1,4 milioane de locuinţe, potrivit SCE.

Activişti împotriva energiei nucleare au salutat această decizie, pe care o consideră „un mesaj foarte puternic care înseamnă că naţiunea noastră nu are nevoie de energie nucleară”, a declarat pentru The Los Angeles Times Shaun Burnie, din cadrul asociaţiei „Prietenii Terrei”.

Senatoarea democrată Barbara Boxer a declarat că este „uşurată de faptul că centrala de la San Onofre va fi închisă definitiv”, deoarece „prezenta elemente defectuoase şi nu mai putea să funcţioneze cum s-a prevăzut”.

Dan Dominguez, din cadrul unui sindicat al serviciilor de furnizare de gaze, apă şi electricitate, a deplâns pierderea locurilor de muncă, apreciind că centrala ar fi putut să fie salvată.”Dar decizia a fost luată. Acum este necesar să gestionăm consecinţele”, a declarat el pentru The Los Angeles Times.

California are un singur reactor nuclear, la Diablo Canyon, între Los Angeles şi San Francisco, exploatat de Pacific Gas and Electric Company.