O comoară ţaristă a fost găsită între două etaje ale unei case din Sankt Petersburg

O comoară ascunsă de membrii unei familii de nobili ruşi a fost găsită în Sankt Petersburg, într-un imobil din secolul al XVIII-lea, care a fost naţionalizat între timp de comunişti şi transformat în cantină.

RomaniaTV.net
01 apr. 2012, 10:04

Bijuterii, seturi de tacâmuri din argint, oglinzi şi perii din argint au fost găsite între două etaje ale clădirii. Obiectele erau împachetate în ziare şi au fost ascunse înainte de revoluţia bolşevică.Toate au fost descoperite de muncitorii care renovau clădirea, scrie Daily Mail.

Numai în ceea ce priveşte bijuteriile s-au descoperit peste o mie de piese din aur, foarte multe dintre acestea fiind cu pietre scumpe.

De asemenea, s-au găsit tacâmuri şi servicii de masă superbe, inclusiv samovare din argint masiv, obiectele fiind gravate cu monograme sau cu însemnele uneia dintre proeminentele case nobiliare ruse, Narîşkin.

În total, au fost descoperiţi 40 de saci plini cu argintărie din secolul al XIX-lea şi începutul secolului XX şi cu obiecte de podoabă, ordine şi medalii din perioada ţaristă, precum şi un ceas de colecţie, semnat de faimosul Faberge.

În ascunzătoare s-au mai găsit obiecte de toaletă, ca perii de păr cu ramă de argint, oglinzi şi alte obiecte, multe dintre acestea fiind împachetate în ziare care datau din primele luni ale anului 1917, când Rusia se îndrepta spre Revoluţia bolşevică din Octombrie, când familia ţarului a fost asasinată. 

Se caută „proprietarul”

Valoarea comorii nu a fost încă estimată, dar specialiştii afirmă că e cea mai de preţ descoperire de acest gen din ultimii ani. Dar anunţul descoperirii micului „tezaur” făcut de către compania Intarsia, cea care execută lucrările de renovare a vilei din Sankt Petersburg. Mergând pe firul istoriei imobilului, acesta a fost achiziţionat în 1875 de către ducele Vasili Narîşkin, din a cărui familie făcea parte Natalia Narîşkina, cea de-a doua soţie a ţarului Alexei I (Romanov), mama lui Petru cel Mare.

Imobilul din strada Ceaikovski este construit, de fapt, din două proprietăţi, două case din secolul al XVIII-lea, una dintre acestea aparţinând bunicului de origine africană a lui Puşkin, Abram Gannibal. După ce bolşevicii au naţionalizat imobilul, omparte din acesta a fost transformat într-un restaurant-cantină -„stolovaia”.

După prăbuşirea fostei URSS, apartamentele din imobil au fost transformate în apartamente private, care au fost cumpărate apoi de compania Intarsia, cu intenţia de a le transforma într-un centru cultural şi de conferinţe. Intarsia şi-a exprimat dorinţa de face în interiorul viitorului centru cultural un mic muzeu, în care să expună, pentru public, aceste obiecte. Deocamdată, „comoara” din casa de pe dtrada Ceaikovski este în custodia Comitetului pentru păstrarea obiectelor istorice din Sankt Petersburg.

În privinţa eventualilor proprietari, ar putea intra în cursă doi rivali – Organizaţia Comunistă regională, care susţine că ea este succesoarea foştilor comunişti care au naţionalizat imobilul în care a fost descoperit micul tezaur nobiliar şi un urmaş al Narîşkinilor, care se pare că trăieşte acum în Franţa, după cum a informat Ivan Artsişevski, Preşedintele Casei Romanov din Rusia.