O decizie suspectă a Curţii de Apel Iaşi ar putea ajuta doi membri ai Clanului Corduneanu să scape de pedepsele pe care le-au primit

O decizie a Curţii de Apel Iaşi dă speranţe mari unor interlopi din clanul Corduneanu care au fost condamnaţi de prima instanţă la pedepse record, de 18, respectiv 14 ani de puşcărie. Magistraţii ieşeni au scos de pe rol dosarul în care sunt judecaţi, în stadiu de apel, Petronel Corduneanu, unul dintre fraţii din clan, şi fostul său cumnat, Marian Tiugă. Cei doi au fost deferiţi justiţiei după ce ar fi coordonat reţeaua de hoţi a Cordunenilor, despre care procurorii DIICOT au obţinut informaţii în timpul investigaţiei inclusiv de la FBI. 

RomaniaTV.net
09 feb. 2017, 06:44
O decizie suspectă a Curţii de Apel Iaşi ar putea ajuta doi membri ai Clanului Corduneanu să scape de pedepsele pe care le-au primit

Corduneanu şi Tiugă au fost trimişi în judecată în urmă cu trei ani şi jumătate, ei fiind condamnaţi pentru constituire a unui grup infracţional, pedeapsa mai mare primind-o Marian Tiugă. De asemenea, cei doi au fost obligaţi de instanţa de fond să achite şi 783.000 de euro, despre care se presupune că i-ar fi obţinut prin intermediul reţelei transfrontaliere de hoţi ce activa în anii 2000 în 34 de ţări.

În urmă cu câteva zile, fără a exista o solicitare în acest sens din partea avocaţilor celor doi, judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi au decis, din oficiu, să scoată de pe rol dosarul, scrie ziaruldeiasi.ro.

„Scoate cauza de pe rol şi o înaintează la Curtea de Apel Cluj în vederea pronunţării unei hotărâri asupra oportunităţii reunirii cauzei nr. 8900/99/2013 a Curţii de Apel Iaşi la cauza înregistrată sub nr. 4183/100/2010 a Curţii de Apel Cluj, stadiu procesual apel, cu termen de judecată la data de 14.02.2017“, au stabilit judecătorii ieşeni.

Dosarul 4183/100/2010 este cel în care 27 de membri ai clanului Corduneanu, inclusiv liderii acestei grupări, sunt judecaţi, de asemenea în fază de apel, pentru infracţiuni de crimă organizată. Avocaţii celor doi, care au încercat, fără sorţi de izbândă, încă de când dosarul se afla la Tribunal, să obţină reunirea dosarelor, consideră decizia Curţii de Apel Iaşi ca fiind oportună.

Ancheta privind clanul Corduneanu s-a materializat în mai multe dosare penale, cel mai important fiind cel în care 27 de membri ai clanului au fost deferiţi justiţiei, în 2010. Procurorii au disjuns mai multe dosare din cel „mamă“, trei la număr, unul dintre acestea fiind cel în care inculpaţi au fost Marian Tiugă şi Petronel Corduneanu. Niciunul dintre celelalte dosare disjunse nu a fost reunit cu cel principal, chiar dacă acuzaţiile erau conexe. Cauza privindu-i pe Tiugă şi Cordu­neanu a avut un traseu juridic diametral opus faţă de cea în care sunt judecaţi principalii membri ai clanului. Ambele dosare au fost finalizate în primă instanţă anul trecut, de Tribunalul Maramureş, respectiv Tribunalul Iaşi. La Maramureş, fraţii Corduneanu au fost achitaţi pentru principala acuzaţie, cea de constituire a unui grup infracţional organizat. Pentru aceeaşi acuzaţie, şi cu o situaţie de fapt asemănătoare, Tiugă şi Petronel Cordu­neanu au fost condamnaţi la 18, respectiv 14 ani de puşcărie. De asemenea, „dosarul-mamă“ al Cordunenilor a fost soluţionat de prima instanţă în 6 ani, iar cel al lui Tiugă şi Petronel, în 2 ani şi jumătate. O problemă ar putea fi şi timpul, având în vedere că „dosarul-mamă“ al Cordunenilor a fost judecat de prima instanţă în şase ani, iar cauza privindu-i pe Tiugă şi Petronel Corduneanu în doar trei ani. Reunirea cauzelor ar putea creşte perioada de timp până la o eventuală decizie definitivă în dosar, unele fapte, de o gravitate mai redusă – însă pentru care membrii clanului Corduneanu au fost condamnaţi la Maramureş, putându-se prescrie. Decizia privind reunirea celor două dosare este aşteptată de la Cluj pe 14 februarie.