România, monitorizată de FMI. Economia, evaluată în perioada 30 mai – 10 iunie

O echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, va vizita Bucureştiul, în perioada 30 mai - 10 iunie, pentru analiza anuală a economiei româneşti, a anunţat reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrală şi de Est, Nadeem Ilahi.

25 mai 2022, 10:48
România, monitorizată de FMI. Economia, evaluată în perioada 30 mai – 10 iunie

O delegaţie a FMI va evalua economia românească, în perioada 30 mai – 10 iunie.

„Echipa FMI va discuta cu autorităţile române despre politicile şi evoluţiile economice. Vor fi organizate întâlniri cu oficiali de la Ministerul Finanţelor, Banca Naţională a României, alte agenţii guvernamentale, precum şi cu reprezentanţi din sectorul privat şi ONG-uri”, informează un comunicat al FMI.

Citeşte şi: Declaraţia unică de venit 2022, ziua scadenţei. De joi încep să curgă amenzile DOCUMENT

„La finalul vizitei, este aşteptat ca misiunea FMI să susţină o conferinţă de presă”, se arată în comunicat al instituţiei financiare.

În prezent, România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti, în baza consultărilor pe Articolul IV.

Citeşte şi: Visul frumos s-a terminat. Banca Centrală Europeană pregătește reglementări pentru piața crypto

FMI nu se aşteaptă la recesiune în economiile dezvoltate 

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat luni că nu se aşteaptă la o recesiune a marilor economii globale, dar de asemenea nu o poate exclude, transmite Reuters.

Întrebată la Forumul economic mondial (WEF) de la Davos dacă se aşteaptă la o recesiune, şeful FMI a răspuns: „Nu, nu în acest moment. Dar asta nu înseamnă că iese din discuţie”.

Perspectivele economiei mondiale s-au înrăutăţit de când FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei globale în 2022, din cauza războiului din Ucraina, a încetinirii Chinei şi a şocului preţurilor pe plan mondial, în special la produsele alimentare. „Pe termen scurt, orizontul economic a devenit mai sumbru”, a declarat Georgieva.

Numărul doi din FMI, Gita Gopinath, a declarat pentru Reuters că, deşi economia mondială se confruntă cu dificultăţi, actualele previziuni economice oferă un buffer (rezervă) faţă de o potenţială recesiune pe plan mondial.

În rândul principalelor ameninţări la adresa creşterii economice se află posibilitatea escaladării conflictului din Ucraina. „Ar putea exista sancţiuni şi contra-sancţiuni”, a avertizat Gopinath. Alte dificultăţi includ inflaţia, majorarea dobânzilor de către băncile centrale şi încetinirea creşterii economiei chineze, a adăugat Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional.

În ianuarie, FMI estima că în 2022 economia mondială va înregistra o creştere de 4,4%, iar luna trecută previziona un avans de doar 3,6%.

„Aşadar, toate acestea influenţează negativ previziunile noastre. Aş spune că o creştere a economiei globale de 3,6% anul acesta este un buffer”, chiar dacă riscurile sunt inegal distribuite pe glob, a apreciat oficialul FMI.

„Sunt ţări care sunt puternic afectate … ţări din Europa lovite puternic de efectele războiului, unde s-ar putea înregistra recesiune tehnică”, a susţinut Gopinath.

Oficialul a atras atenţia că „inflaţia va rămâne o perioadă la un nivel ridicat, mult pete obiectivele băncilor centrale, iar condiţiile financiare s-ar putea înăspri mult mai rapid decât am văzut deja. Iar creşterea economiei chineze încetineşte”.


loading...
Partenerii noștri