O dronă americană a bombardat obiective din Irak

O dronă a forţelor americane a distrus miercuri în apropiere de Sinjar, în nordul Irakului, un vehicul blindat al jihadiştilor Statului Islamic, a informat comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, potrivit AFP.

14 aug. 2014, 03:53
O dronă americană a bombardat obiective din Irak

Această nouă misiune se înscrie în cadrul loviturilor aeriene autorizate săptămâna trecută de preşedintele Barack Obama pentru a proteja personalul diplomatic american aflat în post la Erbil, în Kurdistanul irakian, precum şi refugiaţii creştini şi yazidi.

Yazidii, o minoritate kurdă, au fost alungaţi din locuinţele lor atunci când insurgenţii au cucerit oraşul Sinjar.

Refugiaţi în zonele muntoase aride din apropiere de Sinjar, mii de yazidi încearcă să supravieţuiască între foamete şi jihadişti.

Pentru a le veni în ajutor, Statele Unite le paraşutează alimente şi apă.

Marţi, secretarul american al apărării, Chuck Hagel, a anunţat că a trimis 130 de consilieri militari suplimentari la Erbil, capitala Kurdistanului irakian, pentru ‘a evalua în profunzime’ ce poate face Pentagonul pentru a veni în ajutorul refugiaţilor.

Însă, a subliniat el, aceşti consilieri nu îndeplinesc misiuni de luptă, la peste doi ani şi jumătate de la plecarea ultimelor trupe americane din Irak.