O eclipsă parţială de Lună, vizibilă din România, a avut loc miercuri seară PRIMELE IMAGINI

Miercuri, 28 noiembrie, am putut vedea o eclipsă parţială de Lună prin penumbră, în acelaşi timp cu Luna Plină, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

RomaniaTV.net
26 nov. 2012, 15:15

Din România, a putut fi văzută a doua jumătate a eclipsei, Luna răsărind când se afla în penumbra Pământului.

Astronomii spun că această eclipsă a fost extrem de greu de văzut, încât Luna nu a intrat în umbra Pământului, ci numai în penumbra sa.

„Şi cum penumbra este foarte transparentă, discul selenar nu se va înroşi, îngălbeni ci va scădea foarte puţin în luminozitate. Chiar dacă va scădea în luminozitate, pentru că va fi foarte aproape de orizont, va fi oricum mai slabă ca strălucire (așa cum este mereu când se află la răsărit sau apus)”, precizează Observatorul Astronomic.

Fenomenul nu a putut fi observat în întregime din ţara noastră pentru că Luna a răsărit în momentul maximului eclipsei. Cel puţin 30 de minute a fost foarte aproape de orizont şi nu a putut fi văzută din locurile fără un orizont estic liber, adică din oraşele mari.

În schimb, Luna a răsărit mai devreme în estul ţării, de unde a putut fi văzut maximul, când strălucirea Lunii Pline a fost mai mică decât în mod normal sau după eclipsă, mai spun astronomii.

Următoarea eclipsă de Lună se va produce pe 25 aprilie 2013 și va fi parțială.

Dacă surprindeţi eclipsa parţială de Lună în penumbră, puteţi să ne trimiteţi fotografiile la adresa [email protected].

Fază a eclipsei Ora (TLR)
Începutul eclipsei 14:14
Maximul eclipsei 16:33
Răsăritul Lunii

16:25 Estul tării

16:32 Nordul țării

16:38 București

16:38 Centrul tării

16:46 Sudul țării

16:56 Vestul tării

Sfârșitul eclipsei 18:51