O erupţie solară ar putea produce o furtună geomagnetică pe Pământ în zilele următoare FOTO

Pe 20 noiembrie 2012, Soarele a erupt cu o ejecţie coronală de masă (CME). Particulele solare trimise în spaţiu ar putea atinge Pământul în maxim trei zile.

RomaniaTV.net
22 nov. 2012, 08:05
O erupţie solară ar putea produce o furtună geomagnetică pe Pământ în zilele următoare FOTO

Modelele de cercetare NASA, bazate pe observaţiile sondei STEREO ( Solar Terrestrial Relations Observatory) arată că ejecţia coronală de masă de pe 20 noiembrie a părăsit Soarele cu o viteză de circa 724km/s, aceasta fiind o viteză mică-medie pentru o CME.

CME poate cauza un fenomen spaţial denumit furtună geomagnetică, ce apare atunci când particulele solare se conectează cu partea exterioară a câmpului magnetic terestru, magnetosfera, pentru o perioada mai lungă de timp.

În trecut, ejecţiile coronale de masă cu o astfel de viteză nu au cauzat furtuni geomagnetice puternice. Ele au provocat doar apariţia aurorelor la polii Pământului, dar este puţin probabil să afecteze sistemele electrice de pe planetă sau sateliţii.

Soarele se află la mijlocul fazei sale active, din ciclul său de 11 ani. Ciclul actual este denumit Ciclul 24 şi va ajunge la maxim în 2013.