O evreică de origine română, câştigătoarea Miss Holocaust Survivor

Concurs de frumuseţe inedit organizat în Israel. Supravieţuitoarele Holocaustului s-au întrecut pentru titlul de Miss. Evenimentul nu a fost privit cu ochi prea buni şi a stârnit multe controverse, fiind catalogat ca "insultător" şi "macabru".

RomaniaTV.net
29 iun. 2012, 15:02
O evreică de origine română, câştigătoarea Miss Holocaust Survivor

Hava Hershkovitz, o evreică în vârstă de 79 de ani născută în România, este Miss Holocaust Survivor, concurs de frumuseţe organizat în Israel. Ea a devansat alte 13 concurente cu vârste cuprinse între 74 şi 97 de ani, care, la fel ca ea, au reuşit să supravieţuiască ororilor celui de-al doilea Război Mondial.

Competiţia descrisă de organizatori ca o celebrare a vieţii a fost primită însă cu destulă ostilitate de o mare parte a publicului, care a calificat evenimentul ca fiind „macabru” şi „insultător”. Totuşi, concurentele au fost selecţionate nu doar pe baza aspectului fizic, ci şi în funcţie de poveştile lor din lagărele naziste şi a contribuţiei avute ulterior la calitatea vieţii din comunităţile în care trăiesc. Cele paisprezece finaliste au fost selecţionate din mai mult de 100 de supravieţuitoare.

Câştigătoarea finalei, Hava Hershkovitz, are acum 79 de ani şi a fost deportată din ţara ei natală, România, în 1941. A trăit trei ani într-un lagăr de concentrare din Uniunea Sovietică. „Sunt mulţi supravieţuitori aici. Ne-au pus în centrul atenţiei pentru ca oamenilor să înceapă să le pese de noi. Nu este deloc uşor să participi la această vârstă la un concurs de frumuseţe, dar toate am fost de acord să facem acest lucru pentru a arăta că suntem încă aici”, a spus evreica de origine română.

Aproximativ şase milioane de evrei au fost asasinaţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi aproape 200.000 de supravieţuitori ai Holocaustului trăiesc în zilele noastre în Israel.