Andrei Baciu, despre ajutorul oferit de OMS pentru România: „Suntem deschiși într-o situație de criză. Va face o evaluare, apoi va veni cu recomandări”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii va trimite o expertă în România care va asista Guvernul în criza sanitară provocată de pandemia COVID-19. Timp de 60 de zile, aceasta va face recomandări de politici în urma vizitelor în teren.

19 oct. 2021, 08:30
Andrei Baciu, despre ajutorul oferit de OMS pentru România: „Suntem deschiși într-o situație de criză. Va face o evaluare, apoi va veni cu recomandări”
Andrei Baciu

O expertă OMS vine în România, în condiţiile în care ţara noastră s-a confruntat zilnic cu peste 350 de decese din cauza COVID-19 şi zeci de mii de infectări în ultimele săptămâni.

„Astăzi a ajuns în România, este expertă în managementul situațiilor de criză, a fost la New York anul trecut în perioada de impact maxim al pandemiei. Procedura este una standard pentru OMS când apare o situație de criză de sănătate publică într-un stat membru”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, conform G4Media.

Citeşte şi: Germania ridică starea de urgență în șase săptămâni. După 19 luni, măsurile de control antipandemie vor fi eliminate

În primăvara anului 2020, New York a fost unul dintre cele mai afectate oraşe din lume din cauza infecţiilor cu COVID-19. Mii de noi cazuri erau raportate zilnic în metropola americană, iar morgile erau neîncăpătoare.

Experta OMS va aduce în România 34.000 de teste PCR și 200 de concentratoare de oxigen, ca parte a efortului organizației internaţionale.

„Ea va face o evaluare la nivel central și teritoriu, apoi va veni cu recomandări. Noi, la nivel guvernamental, suntem deschiși într-o situație de criză, ne bucurăm de orice asistență. E un mecanism care se activează pentru orice fel de criză la nivel internațional, pentru a facilita tot sprijinul pe care OMS îl poate acorda”, a declarat Andrei Baciu, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: O delegație de experţi ai OMS vine în România, din cauza situaţiei epidemiologice dezastruoase

Reprezentanţii OMS şi autorităţile române au avut, luni, o videoconferinţă, pe tema intensificării campaniei de vaccinare anti-COVID, în condiţiile în care, în ritmul actual, România va ajunge la imunizarea a 70% din populaţie în 31 de luni, a anunţat Comitetul național de coordonare a campaniei de vaccinare (CNCAV).

Experţii români au informat că țara se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor, 92% dintre decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut și alte boli, dar au fost înregistrate decese și în rândul tinerilor, copiilor și tineri și populației active.

Citeşte şi: OMS cere României să vaccineze două milioane de oameni până la finalul anului DOCUMENT