O femeie a fost concediată pentru că are HIV

O tânără din Constanţa a fost concediată după ce angajatorul a aflat că este infectată cu virusul HIV. Ea a fost testată fără să i se ceară acordul. Centrul medical care i-a făcut analizele şi a transmis către angajator rezultatele testului HIV fără ca aceasta să ştie a fost amendat cu 200.000 de lei.

RomaniaTV.net
16 dec. 2011, 07:03
O femeie a fost concediată pentru că are HIV

Tânăra susţine că viaţa ei s-a transformat într-un coşmar din momentul în care şi-a făcut o serie de analize medicale la un laborator din Constanţa.

Fără a avea acordul ei, reprezentanţii laboratorului i-au făcut şi un test HIV.

Rezultatele analizelor au ajuns la angajatorul femeii fără ca aceasta să ştie.

Tânăra a fost concediată pe loc pentru motivul că este purtătoare de HIV.

Centrul medical, amendat

Direcţia de Sănătate Publică Constanţa a amendat centrul medical cu 200.000 de lei după ce a transmis angajatorului rezultatele testului HIV făcut pacientei fără ca aceasta să ştie.

Potrivit reprezentanţilor DSP Constanţa, o tânără de 20 din Constanţa, care lucrează la un local, a mers la Centrul Medical Cermed din Constanţa pentru a-şi face analiza VDRL – test de depistare a sifilisului, şi o testare TBC, necesare la angajare, însă reprezentanţii laboratorului au decis, fără să o anunţe ori să-i ceară consimţământul, să-i facă şi testul HIV/SIDA.

Ulterior, rezultatele testului, făcut fără ca aceasta să ştie şi fără să fi fost consiliată înainte şi după testare, conform legii, de către angajaţii laboratorului, nu au ajuns în posesia ei, fiind trimise, prin intermediul unei colege, direct angajatorului, iar acesta a dat-o afară pe tânără fără explicaţii.

Prin intermediul Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS) Constanţa, tânăra a sesizat DSP, care, la rândul ei, a făcut un control la Centrul Cermed.

Reprezentanţii DSP au constatat că recepţionera de la centrul medical a înmânat rezultatele testului HIV altei persoane decât celei căreia i se prelevase sânge pentru analize şi fără a o legitima pe persoana respectivă.

„Am fost sesizaţi de ARAS şi am început o anchetă la centrul medical. Am verificat o serie de documente, reieşind că nu există consimţământul tinerei pentru a i se recolta probe de sânge pentru testarea HIV/SIDA şi nici nu se ştie cui a fost dat buletinul respectiv de analize”, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, directorul DSP Constanţa, Constantin Dina.

În plus, conform buletinului de analize care a intrat în posesia DSP, rezultatul testului HIV/SIDA este incert, astfel că nici măcar nu se poate spune dacă tânăra este sau nu infectată HIV.

„Centrul medical ar fi trebuit să trimită pacienta la DSP pentru ca testarea să fie repetată, probele fiind trimise la Bucureşti”, a mai spus Constantin Dina.

În urma problemelor constatate, privind încălcarea procedeelor şi protocoalelor privind respectarea confidenţialităţii diagnosticului şi a consimţământului pacientului, reprezentanţii DSP Constanţa au decis să amendeze laboratorul cu 200.000 de lei.

Tânăra a fost îndrumată să depună o plângere şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi la Colegiul Medicilor, unde există o comisie de avizare a laboratoarelor.

La rândul său, directoarea Centrului Medical Cermed, Iuliana Bara, a precizat că testarea HIV/SIDA s-ar fi făcut la solicitarea angajatorului, care ar fi însoţit-o pe femeie la laborator, iar rezultatul testului a fost incert.

Ea mai spune că, deşi înmânarea rezultatelor analizelor se face numai pe bază de carte de identitate, nu se ştie cum setul respectiv a ajuns la altă persoană, iar în acest sens va fi făcută o anchetă.


loading...
Partenerii noștri