O femeie pilot din Emirate s-a aflat în fruntea atacurilor aeriene împotriva jihadiştilor în Siria

O femeie pilot din Emiratele Arabe Unite (EAU) a participat, în fruntea unei escadrile, la primele lovituri aeriene întreprinse de Washington şi aliaţii săi împotriva jihadiştilor grupului Statul Islamic (SI) în Siria, a indicat joi o sursă din Emirate, citată de AFP.

25 sept. 2014, 14:02
O femeie pilot din Emirate s-a aflat în fruntea atacurilor aeriene împotriva jihadiştilor în Siria

O femeie pilot din Emirate s-a aflat în fruntea atacurilor aeriene împotriva jihadiştilor în Siria. Comandantul Mariam Al-Mansouri ”nu numai că a pilotat un avion (de luptă), ci a şi condus o escadrilă” a forţelor aeriene din Emirate care a participat la aceste raiduri, a adăugat sursa.

Autorităţile din Abu Dhabi nici nu au confirmat, nici nu au dezminţit informaţia.

Mariam Al-Mansouri (35 de ani), absolventă în 2007 a instituţiei de învăţământ Khalifa bin Zayed Air Force College, a fost prima femeie din Emirate care a pilotat un avion de luptă, potrivit media locale.

Instruită să preia comanda unor avioane de luptă F-16, ea a apărat de mai multe ori la televiziune dreptul femeilor din Emirate de a-şi sluji ţara, inclusiv în armată. ”Bărbatul şi femeia au dreptul de a se integra în toate domeniile (…), pentru a ajunge la un nivel cât mai înalt”, declara ea recent la televiziunea de stat din Abu Dhabi.

Misiunea ei în Siria pentru a bombarda poziţii ale jihadiştilor Statului Islamic a avut rapid un ecou pe Twitter. Mai multe postări i-au adus un omagiu pentru angajarea sa şi au salutat rolul tot mai mare pe care-l au femeile în Emirate, o ţară mai degrabă conservatoare. În rarele fotografii cu ea, Mariam al-Mansouri poate fi văzută cu capul acoperit cu vălul tradiţional.

Dar extremiştii au atacat-o pe femeia pilot şi au proferat ameninţări la adresa ei.

Piloţii saudiţi care au participat la loviturile aeriene efectuate marţi au fost la rândul lor obiectul unor ameninţări cu moartea miercuri pe reţelele de socializare din partea Statului Islamic, după publicarea fotografiilor lor de către media. Printre piloţi figura şi Prinţul Khaled ben Salmane, fiul Prinţului moştenitor saudit, potrivit jurnalelor saudite.

În afară de Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Iordania şi-au confirmat participarea la loviturile aeriene de marţi, primele întreprinse de către Statele Unite ale Americii (SUA) în Siria.

Arabia Saudită şi EAU au participat miercuri seara la noi lovituri aeriene împotriva câmpurilor petrolifere controlate de Statul Islamic în Siria.