PRIMELE BOMBARDAMENTE AMERICANE în SIRIA, împotriva jihadiştilor. Peste 30 de militanţi ucişi GALERIE FOTO

Siria a fost informată de către Statele Unite cu privire la loviturile americane efectuate pe teritoriul său împotriva organizaţiei Statul Islamic (SI), a anunţat marţi Ministerul sirian de Externe, citat de AFP, potrivit Agerpres. În prima zi a ofensive antiislamiste au murit cel puţin 20 de jihadişti. Peste 30 de militanţi fuseseră ucişi în cursul dimineţii de marţi, în bombardamentele americane.

23 sept. 2014, 06:56

Cel puţin 30 de combatanţi Al Qaida, precum şi opt civili, între care trei copii, au fost ucişi în atacurile aeriene efectuate marţi de coaliţia condusă de SUA în nordul Siriei, a informat o organizaţie neguvernamentală, citată de France Presse.

‘Americanii l-au informat pe reprezentantul Siriei pe lângă Naţiunile Unite că loviturile sunt îndreptate împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic la Raqa (nord)’, a indicat ministerul, citat de televiziune de stat de la Damasc.

Armata americană şi ‘parteneri’ ai săi au efectuat marţi dimineaţă, pentru prima oară, raiduri împotriva poziţiilor grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, deschizând astfel un nou front împotriva extremiştilor, scrie France Presse.

În acelaşi timp, după cum a relatat Fox News, citând oficiali americani anonimi pe pagina sa de internet, SUA, cu sprijinul Arabiei Saudite, Iordaniei, Bahrain-ului şi Emiratelor Arabe Unite (EAU), au efectuat atacuri aeriene asupra a 20 de obiective ale grupării extremiste Statul Islamic pe teritoriul Siriei, potrivit Ria Novosti.

Citeşte şi SUA: În Siria sunt aproximativ 12.000 de jihadişti străini din 50 de ţări, inclusiv 100 de americani

Un oficial al Pentagonului a indicat că raidurile au vizat în principal poziţii ale Statului Islamic la Raqa, de facto centrul de putere al organizaţiei, precum şi obiective de la graniţa, foarte poroasă, între Siria şi Irak.

Provincia Raqa este principalul bastion al Statului Islamic în Siria, organizaţia controlând de asemenea şi cea mai mare parte din estul ţării, în special provincia petrolieră Deir Ezzor şi o mare parte a frontierei cu Turcia.

Pentagonul anunţase anterior că SUA şi ţări partenere au aplicat lovituri aeriene asupra poziţiilor SI pe teritoriul Siriei prin intermediul unor avioane de luptă, bombardiere şi rachete „Tomahawk”, fără a preciza detaliile operaţiunii.

Această decizie a fost luată – după cum a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului american al Apărării, John Kirby – de Comandamentului Central al Statelor Unite ale Americii, cu autorizaţia comandantului suprem al ţării.

Peste 20 de combatanţi ai Statului Islamic au fost ucişi

Peste 20 de combatanţi ai Statului Islamic au fost ucişi în loviturile aeriene ale SUA şi aliaţilor lor de marţi dimineaţă asupra oraşului sirian Raqqa şi a împrejurimilor, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP.

Citeşte şi Bin Laden a anticipat Statul Islamic. Cine sunt criminalii care DECAPITEAZĂ oameni nevinovaţi VIDEO

‘Peste 20 de membri ai Statului Islamic au fost ucişi în loviturile aeriene asupra a două poziţii ale organizaţiei în provincia Raqqa, care au fost complet distruse’, a precizat OSDO, care se bazează pe o reţea de surse civile, medicale şi militare din Siria. Reuters, care citează acelaşi ONG, relatează despre ‘zeci de răniţi şi ucişi’ în urma primelor lovituri aeriene ale SUA şi aliaţilor asupra poziţiilor SI.

Pentagonul a anunţat anterior că SUA şi ţările partenere au executat primele lovituri aeriene asupra unor ţinte care au vizat Statul Islamic în Siria. ‘Pot confirma că armata americană şi forţe ale naţiunilor partenere desfăşoară o acţiune militară contra teroriştilor ISIS (Statul Islamic) din Siria cu ajutorul avioanelor de vânătoare, bombardierelor şi rachetelor Tomahawk’, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, într-un comunicat.

Un oficial american a declarat sub acoperirea anonimatului că ar mai fi implicate Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania şi Bahrein, deşi nu se ştie exact ce rol a avut fiecare stat în operaţiunea militară. De asemenea, Qatarul a jucat un rol logistic în loviturile aeriene.

În oraşul Raqqa se află sediul central al Statului Islamic, iar televiziunea siriană de stat a anunţat că SUA l-au informat pe reprezentantul ONU în Siria luni că ţinte ale SI vor fi vizate de tiruri aeriene în localitatea aflată la 400 km nord-est de Damasc.