O femeie traficant de arme, posibila cauză a doborârii avionului ucrainean. CNN dezvăluie cine e misterioasa persoană

Imediat după doborârea avionului Ukrainean Airlines s-a speculat că incidentul ar avea legătură cu anumite persoane care s-ar fi aflat în avion, inclusiv fostul preşedinte Traian Băsescu declarând la România TV că misterul ar putea fi dezlegat la o verificare atentă a listei pasagerilor.

24 ian. 2020, 12:46
O femeie traficant de arme, posibila cauză a doborârii avionului ucrainean. CNN dezvăluie cine e misterioasa persoană

La două săptămâni de la tragedia în care şi-au pierdut viaţa 176 de persoane încep să apară indicii cum că avionul nu ar fi fost doborât din greşeală, ci lansarea de rachete asupra sa ar fi avut legătură directă cu una sau mai multe persoane aflate la bordul aeronavei. Concred, ar fi vorba de o femeie de afaceri care conducea două companii suspectate de ONU că ar încălcat embargoul de arme din Libia.

Potrivit unui material CNN, persoana în cauză este Olena Malahova, de 38 de ani, care avea bilet pe rândul al doilea al cursei Ukrainean Airlines ce opera ruta Teheran-Kiev. Malahova, care era unul dintre cei doi ucraineni aflaţi la bord, era directorul unei companii numite SkyAviaTrans, cu sediul în Ucraina, şi co-proprietara companiei Volaris Business, înregistrată în Scoţia, la Edinburgh, cele două firme operând împreună şi oferind servicii de transport pasageri, în special de nivel bussiness. De asemenea, operau şi servii de transport mărfuri, dar singura aeronavă cargo din dotare a fost distrusă într-un atac cu dronă în Libia, în august 2019. Aeronava, un Ilyushin Il-76TD, proprietatea lui Volaris şi operat de SkyAviaTrans, a fost luată la ţintă de forţele loiale lui Khalifa Haftarla scurt timp de la aterizare, pe coasta oraşului „rival” Misrata. Totuşi, cei opt membri ai echipajului au supravieţuit atacului.

Citeşte şi Avionul ucrainean a fost doborât pentru a ucide o femeie spion care se afla la bord. Informaţii halucinante oferite de o clarvăzătoare

SkyAviaTrans și Volaris au anunţat că avionul transporta ajutoare umanitare din Ankara, informații susținute de guvernul ucrainean, însă Armata Națională Libiană controlată de Haftar a anunțat că a aruncat în aer avionul pentru că transporta echipamente militare destinate dușmanilor săi din Guvernul de la Tripoli, recunoscut de ONU.

Într-o anchetă ulterioară, experții ONU care au examinat atacul asupra avionului au ajuns la concluzia că încărcătura ușoară pentru acest tip de avion și anomaliile din documente puteau înseamna că „transportul era constituit din componente militare cu volum ridicat și greutate scăzută, cum ar fi fuselajul sau aripile unor drone„. În plus nu era pentru prima oară când acest avion aducea „ajutoare” în Libia.

Oricum, aceasta este doar partea văzută a unor afaceri ale căror ramificaţii coboară mult în zona traficului internaţional de arme, legături în care sunt angajate guverne şi servicii secrete şi puse în joc înterese de miliarde de dolari.

Fără a exista o legătură directă şi explicită între Olena Malahova şi doborârea avionului, rolul acesteia în traficul cu arme ar fi putut-o face o ţintă pentru una dintre tabere.