O fetiță de 8 ani a descoperit o sabie de 1500 de ani într-un lac din Suedia

Fetiţa de 8 ani se juca într-un lac din Suedia când a făcut, din întâmplare, descoperirea. Sabia datează din Epoca Fierului, de acum 1500 de ani.

05 oct. 2018, 10:14
O fetiță de 8 ani a descoperit o sabie de 1500 de ani într-un lac din Suedia

Saga Vanecek, de origine americano-suedeză, era în vacanţă când a descoperit sabia de 1500 de ani în lacul Vidostern, din Sudul Suediei. 

„Eram în apă şi încercam să arunc pietre cât mai departe posibil, când am descoperit un obiect bizar. L-am ridicat din apă şi mă pregăteam să îl arunc înapoi, în apă, dar am constatat că avea un mâner, un vârf ascuţit şi era ruginit. Am ridicat sabia în aer şi l-am strigat pe tatăl meu: „Tati, am găsit o sabie!”, a povestit  fetiţa publicaţiei The Local.

Fetiţa şi tatăl ei au dus obiectul la Muzeul Lans şi l-au prezentat experţiolor. Aceştia au analizat obiectul şi au stabilit că sabia era veche de 1500 de ani, datând aproximativ din Secolele V sau VI e.n., înainte de Era Vikingilor. 

Expertiza specialiştilor a mai constatat sabia are o lungime de aprocimativ 80 de centimetri şi a fost realizată din lemn şi metal.

După această descoperire, arheologii au cercetat lacul şi, cu această ocazie, au descoperit şi alte obiecte pe fundul lacului – o broşă şi o monedă datând din secolul al XVIII-lea.