STRIGĂTOR LA CER: A lăsat PARALIZATĂ o fetiţă de 8 ANI şi a scăpat aproape basma curată

Un accident rutier petrecut acum trei ani de zile s-a transformat într-o dramă cumplită şi într-un caz revoltător în acelaşi timp. Pe 15 ianuarie 2013, un şofer băut, care lucra pe o autoutilitară, a accidentat o fetiţă în vârstă de 8 ani. În loc să sune imediat la 112, şoferul, panicat, a fugit şi a revenit la faţa locului cu altă maşină, micuţa fiind abandonată sub un camion şi ajungând foarte târziu la spital.

RomaniaTV.net
19 feb. 2016, 13:33
STRIGĂTOR LA CER: A lăsat PARALIZATĂ o fetiţă de 8 ANI şi a scăpat aproape basma curată

Copila a suferit leziuni înfiorătoare, care au ţintuit-o la pat, într-o stare groaznică, din care nu şi-a mai revenit, scrie monitorulsv.ro. Din cauza lipsei banilor, de doi ani de zile fata nu a mai fost dusă la şedinţele de oxigenoterapie de care are nevoie. Familia nu are bani, iar procesul privind despăgubirile nu a fost finalizat. Peste toate acestea, nu putem să nu remarcăm, cu amărăciune, pedeapsa pe care a primit-o şoferul: 9 luni de închisoare cu suspendare.

Citeşte şi O prezentatoare TV se zbate între viaţă şi moarte după un teribil accident rutier

Dublu şoc: Acroşată de autoutilitară şi proiectată într-un camion

15 ianuarie 2013, ora 14.00. Florin Codrin Buliga, atunci în vârstă de 32 de ani, din satul Neagra Şarului, comuna Şaru Dornei, lucra pe o autoutilitară cu care transporta pâine pentru o brutărie din localitate. Deşi în miez de zi, bărbatul consumase alcool cu toate că, au mărturisit multe persoane care îl cunosc, nu prea obişnuia să o facă. Micuţa Adina Ortoanu se întorcea acasă de la şcoală, după ce trecuse pe la o localnică cu care obişnuia să-şi facă temele. În timp ce se deplasa pe marginea drumului judeţean, pe lângă un camion care staţiona în afara şoselei, fata a fost acroşată de autoutilitara care transporta pâine. Din ancheta poliţiştilor de la Biroul Rutier Vatra Dornei a rezultat că micuţa a suferit un dublu şoc: a fost lovită de autoutilitară, apoi a fost proiectată în camion.

A lăsat fetiţa în drum şi a fugit, revenind cu soţia pe post de şofer

Ce a urmat anulează orice scuză pentru şofer. Panicat, bărbatul a plecat spre casă, cu tot cu maşină. A lăsat autoutilitara şi a revenit la locul accidentului cu autoturismul său, condus de soţie, Laura Maria Buliga. Cei doi au urcat fetiţă în maşină şi au plecat spre Spitalul municipal Vatra Dornei, între timp sunând şi la 112. S-au întâlnit pe drum cu ambulanţa, personalul medical preluând fata. Planul celor doi soţi a fost să ajungă la Spitalul municipal Vatra Dornei, iar accidentul să fie asumat de soţie. Iniţial, femeia a susţinut că ea s-a aflat la volan. Cei doi soţi erau în stare de şoc, astfel că poliţiştii şi-au dat seama în scurt timp care este adevărul.

Condamnările pentru şofer: de la amendă la 9 luni de închisoare

Florin Codrin Buliga a fost pus sub acuzare în scurt timp. A fost arestat preventiv mai puţin de o lună, de pe 15 ianuarie 2013 până la data de 11 februarie 2013. Aveau să fie singurele zile de arest pentru accidentul pe care l-a produs. După o anchetă penală lungă, în condiţiile în care s-au efectuat mai multe expertize, dosarul a ajuns în instanţă la finele anului 2014.

Judecătoria Vatra Dornei a dat sentinţa în acest dosar, pe 21 aprilie 2015. Inculpatul a primit următoarele condamnări: 3 luni de închisoare pentru „vătămare corporală din culpă”, amendă penală de 1.000 de lei pentru „complicitate la fals în declaraţii” (încercarea de a convinge că la volan a fost soţia sa), 5 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având o îmbibaţie alcoolică peste limita legală” (şoferul a avut 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat, la trei ore de la accident, când a putut fi testat), 8 luni de închisoare pentru „părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează fapta”.

Citeşte şi Incident grav într-un mall din Timişoara. O fetiţă a căzut în gol două etaje

În urma contopirii pedepselor şi a aplicării unui spor, inculpatului i s-a stabilit pedeapsa de 9 luni de închisoare cu suspendare. Acestuia i s-a stabilit un termen de încercare de 2 ani şi 9 luni, în care nu are voie să mai comită vreo infracţiune. În caz contrar, pedeapsa cu suspendare se va transforma în una cu executare. Aşadar, efectiv nici o zi de închisoare. Interesant este că, deşi sentinţa a fost atacată iniţial cu apel, ulterior părinţii au renunţat la procesul de la Curtea de Apel, astfel că decizia magistratului de la Judecătoria Vatra Dornei a rămas definitivă.

De precizat şi că principala justificare a autorului în faţa anchetatorilor a fost că nu a văzut fetiţa din cauză că a fost orbit de soare. El a mai spus că a condus beat deoarece avea de parcurs o distanţă foarte mică şi nu a realizat că poate provoca o nenorocire.

Soţia şoferului a scăpat cu un avertisment

În acelaşi dosar a fost judecată şi soţia inculpatului, pentru infracţiunea de „fals în declaraţii”, pedeapsa stabilită pentru ea fiind de „avertisment”.

Suma de 6.000 de lei, dată de inculpat familiei, drept despăgubiri, pare să-i fi făcut pe părinţi să renunţe la apel, pe principiul că nu îi ajută cu nimic dacă bărbatul ajunge la puşcărie.

Procesul pentru despăgubiri, pe rolul instanţei de apel

În paralel cu acest proces penal, la Judecătoria Vatra Dornei a început şi un proces pentru despăgubiri morale şi civile, în care s-au constituit părţi civile părinţii fetiţei. Prima sentinţă, din octombrie 2015, a obligat asigurătorul să le achite părinţilor fetei suma total de 68.000 de lei. Decizia a fost însă atacată, a doua parte a procesului fiind acum pe rol, la Curtea de Apel Suceava. La instanţa de apel abia a avut loc un termen de judecată, al doilea fiind stabilit pe 3 martie.