O firmă din Bulgaria ar putea construi şapte microhidrocentrale pe râul Someş

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a anunţat, miercuri, că o firmă din Bulgaria ar putea construi în parteneriat public - privat şapte microhidrocentrale pe râul Someş, proiectul fiind estimat la 220 de milioane de euro.

RomaniaTV.net
08 aug. 2012, 14:36
O firmă din Bulgaria ar putea construi şapte microhidrocentrale pe râul Someş

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Horea Uioreanu, construcţia microhidrocentralelor se va derula pe parcursul a trei ani, proiectul urmând să înceapă în cursul anului 2013.

„Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a făcut o vizită de lucru în Bulgaria, la sediul firmei PVB Power Bulgaria AD, o companie cu acţionariat italian care urmăreşte dezvoltarea energiei din resurse regenerabile prin valorificarea potenţialului hidroenergetic al râurilor de pe teritoriul Europei. În cadrul vizitei s-a discutat despre posibilitatea unui parteneriat public-privat care s-ar putea concretiza prin realizarea unui număr de şapte microhidrocentrale pe râul Someş, dintre care una şi pe teritoriul judeţului Cluj, în comuna Vad. Valoarea totală a proiectului «Someş River» este de peste 220 de milioane de euro. Construcţia microhidrocentralelor se va derula pe parcursul a trei ani, aceasta debutând în cursul anului 2013″, se arată în documentul citat.

Uioreanu a spus că potenţialul hidroenergetic al judeţului Cluj este extrem de ridicat şi ar putea contribui la dezvoltare economică accelerată a judeţului.

„Proiectul «Someş River» vine în întâmpinarea locuitorilor judeţului, aceştia putând beneficia atât de o energie mai ieftină, cât şi de o agricultură locală performantă, care nu va mai avea de suferit pe timp de secetă”, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

În cadrul discuţiilor s-a discutat şi posibilitatea construirii unei microhidrocentrale şi în municipiul Dej.

Din delegaţia CJ Cluj care a efectuat săptămâna trecută vizita la firma din Bulgaria au mai făcut parte primarul municipiului Dej şi primarul comunei Vad, precum şi reprezentanţi ai primăriilor din zona Someş, din judeţul Sălaj.