O furtună solară ar putea paraliza Internetul la nivel global

Potrivit astrofizienilor, probabilitatea producerii unei furtuni solare majore capabile să provoace întreruperi catastrofale ale internetului mondial, în următorii 10 ani, este între 1,6 și 12%.

31 aug. 2021, 08:09
O furtună solară ar putea paraliza Internetul la nivel global

Un informatician de la Universitatea California din Statele Unite trage un semnal de alarmă, în urma unui studiu, că furtunile solare puternice ar putea paraliza internetul la nivel mondial, pentru mai multe săptămâni.

Când furtunile solare ajung pe Pământ, ele perturbă câmpul geomagnetic al planetei noastre. Chiar dacă în acest caz, cablurile de fibră optică care asigură transmisia internetului global nu sunt afectate, amplificatoarele de semnal ar putea fi scoase din uz, potrivit Daily Mail.

Sangeetha Abdu Jyothi de la Universitatea California, Irvine, a evaluat modul în care vremea spațială poate perturba infrastructura internetului din întreaga lume. Fluctuațiile electromagnetice cauzate de furtunile solare puternice nu pot afecta direct cablurile de fibră optică, care alcătuiesc coloana vertebrală a internetului.

Facebook Messenger criptează apelurile video şi de voce. Ce spune despre Instagram
Cu toate astea, ele pot dezafecta amplificatoarele de semnal, ce sunt plasate de-a lungul cablurilor submarine și care sunt necesare pentru a menține conexiunile pe distanțe lungi. Iar acestea nu numai că sunt mai vulnerabile la erupțiile solare decât cele terestre, dar sunt, de asemenea, datorită inaccesibilității lor, mai greu de reparat.

Potrivit astrofizienilor, probabilitatea producerii unei furtuni solare majore capabile să provoace întreruperi catastrofale ale internetului mondial, în următorii 10 ani, este între 1,6 și 12%.

Pe lângă aceste perturbări, un astfel de eveniment ar putea provoca întreruperi extinse ale rețelelor electrice prin supraîncărcarea acestora.

Românii s-au apucat de un nou business. Și-au scos organele la vânzare pe internet: „Sunt perfect sănătos, am nevoie urgentă de bani şi vând un rinichi”
Un eveniment major legat de o erupție solară majoră s-a produs în septembrie 1859, care a afectat catastrofal rețelele de telegraf de la acea vreme, din America de Nord și Europa.

Informaticianul de la Universitatea California a compilat date din diverse surse, inclusiv hărți ale cablurilor submarine de internet, liniile de transmisie terestră și infrastructura, cum ar fi centrele de date, serverele și routerele.

”O puternică furtună solară are potențialul de a provoca întreruperi masive ale internetului”, a spus profesorul Abdu Jyothi. Conexiunile locale de internet vor putea funcționa în cazul unei furtuni solare puternice, însă alte servicii, precum Facebook sau Google, care necesită acces la centre de date pe sacră largă s-ar putea întrerupe total.


loading...
Partenerii noștri