O grădiniţă construită sub un versant riscă să fie îngropată sub un mal de pământ. Părinţii refuză să-şi lase copiii la grădiniţă

O grădiniță construită cu bani europeni în satul Valea Vinului, din Bistrița-Năsăud, riscă să fie îngropată sub un mal de pământ înainte de a fi dată în folosinţă. Părinţii se tem să-şi trimită copiii la grădiniţă, mai ales că versantul a luat-o la vale de două ori până acum.

26 ian. 2021, 17:19
O grădiniţă construită sub un versant riscă să fie îngropată sub un mal de pământ. Părinţii refuză să-şi lase copiii la grădiniţă
Grădiniţă construită sub versant. FOTO: captură PRO TV

O grădiniţă construită sub un versant nu a apucat să-şi primească încă elevii, dar părinţii nici nu văd ca acest lucru să se întâmple curând. Se tem ca vieţile micuţilor lor să nu fie periclitate, deşi primarul dă asigurări că, după consolidare, nu va mai exista niciun pericol.

Grădiniţa, a cărei construcţie a început în octombrie 2019, ar trebui să fie dată în folosinţă în toamna anului 2021. 90% din cei două milioane de lei necesari construirii grădiniţei sunt fonduri europene, informează stirileprotv.ro

O grădiniţă construită sub un versant riscă să fie înghiţită de malul de pământ

Primăria trebuia doar să găsească amplasamentul potrivit. Astfel, construcţia a fost ridicată pe un teren aflat sub un versant abrupt, unde înainte se afla o altă construcţie, mai mică. Numai că terenul a început să o ia la vale. Primarul comunei Rodna, de care aparţine satul Valea Vinului, a oprit construcţia la începutul acestui an, după a doua alunecare de teren

Din punctul nostru de vedere şi al experţilor cu care am încheiat contract, prin construirea zidurilor de sprijin pe care, în urma expertizei a reuşit, terenul are să fie foarte sigur”, spune Valentin Grapini, primar comuna Rodna.

Părinţii refuză să-şi expună copiii pericolului reprezentat de alunecările de teren

Părinții nu au, însă, încredere în asigurările primarului şi nu vor să-şi trimită copiii la noua grădiniță. Localnicii spun că pericolul major este primăvara, odată cu încălzirea vremii şi cu înmuierea pământului.

Citeste si Metoda inedită prin care un roman a furat aproximativ 60.000 de euro. A tras banii cu aspiratorul

E dezastru grădiniţa, nici curte nu au copiii. Era vorba că renovează şcoala asta, curte mare este, au unde să se joace copiii. Acolo e alunecare de teren, vine terenul la vale, cum să laşi copiii să meargă acolo?”, spune un localnic.

Dezastru total. îşi bat joc de bani. Puteau să facă o clădire frumoasă cu atâţia bani dar şi-au bătut joc, să ne bage copiii în pământ”, spune un alt localnic.

Păi se surpă pe ei acolo, acum alunecă, tot timpul o să fie, orice zid ar face tot aşa va fi. Eu una copilul nu îl las acolo”, spune o mămică.