O grădiniţă din Japonia, obligată să plătească 1,3 milioane de euro familiilor a patru copii dispăruţi

O grădiniţă şi directorul acesteia au fost condamnaţi marţi, în Japonia, să plătească echivalentul în yeni a 1,3 milioane de euro familiilor a patru copii luaţi de tsunami la 11 martie 2011 în timp ce se aflau în autobuzul şcolar.

RomaniaTV.net
17 sept. 2013, 15:42
O grădiniţă din Japonia, obligată să plătească 1,3 milioane de euro familiilor a patru copii dispăruţi

„Chiar dacă nu putem prevedea seismele, directorul a permis ca autobuzul să plece pe o şosea de-a lungul mării după ce fuseseră resimţite cutremure puternice. El ar fi trebuit totuşi să asculte înainte informaţiile difuzate de radio şi făcute prin portavoce”, a explicat judecătorul de la tribunalul din Sendai, conform canalului public de televiziune NHK.

„Directorul nu şi-a luat această măsură de precauţie, iar consecinţa este că copiii au fost înghiţiţi de tsunami”, a insistat el. Reclamanţii au salutat cu emoţie această sancţiune de 176 de milioane de yeni ce vizează grădiniţa şi pe director, consideraţi în mod cert responsabili de decesul copiilor lor.

„Este bine că tribunalul a recunoscut justeţea luptei noastre”, a reacţionat un părinte.

Citeşte şi  Japonia, un an după tsunami: Copiii niponi mulţumesc în limba română pentru ajutorul primit

Cinci copii de la grădiniţa Hiyori din Ishinomaki, cel mai afectat oraş, se aflau într-un autobuz şcolar care a fost luat de valul care s-a abătut asupra coastei nord-estice a arhipelagului.

Familiile a patru din cele cinci tinere victime şi-au prezentat cazul în faţa justiţiei, considerând inadmisibil faptul că autobuzul a părăsit imediat după producerea seismului unitatea respectivă, ce se află pe un platou şi care nu a avut de suferit de pe urma furiei valurilor.