O gravidă a stat blocată în munţi trei ore, din cauza neînţelegerilor dintre autorităţi

O tânără de 20 de ani, gravidă în 4 luni, a fost la un pas de a-şi petrece noaptea în munţi, pe Culmea Călineştilor, în judeţul Vâlcea. În cele din urmă a fost salvată de salvamontişti şi de cei de la ISU, însă iţele au fost încurcate de cei de la serviciul de urgenţă 112.

RomaniaTV.net
14 ian. 2012, 10:41
O gravidă a stat blocată în munţi trei ore, din cauza neînţelegerilor dintre autorităţi

Dispeceratul 112 a anunţat vineri seară Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea cu privire la o tânără blocată pe o stâncă în munţi. Un echipaj ISU s-a deplasat la faţa locului, însă nu a putut interveni pentru că pompierii aveau nevoie de corzi şi experienţă în căţărat pe munte. În cele din urmă, tânăra a fost coborâtă de salvamontişti, sosiţi mai târziu la faţa locului, însă nu din vina lor, ci pentru că nu fuseseră anunţaţi de cei de al 112. Femeia a fost salvată abia după trei ore de la anunţ.

Neînţelegerea a avut loc, se pare, pe fondul unor conflicte dintre Prefectură şi Consilul Judeţean Vâlcea. Şeful salvamont Vâlcea, Mircea Lera, a explicat la România TV ce s-a întâmplat.

„Noi colaborăm foarte bine cu ISU, dar dispeceratul 112 nu a direcţionat anunţul şi la salvamont. Pare a avea o tentă politică, problema este între Prefectura judeţului Vâlcea şi Consiliul Judeţean, care are preşedinte pesedist. Pe mine nu mă interesează luptele lor politice, mă interesează că totul se întâmplă în detrimentul pacienţilor şi al celor care au nevoie de intervenţie. În plus, comunicarea datelor este… mi s-a spus că era vorba de o persoană, iar de fapt acolo erau trei persoane, nu am primit informaţiile corecte. Persoana blocată era la minus 2-3 grade, era gravidă, putea să intervină un şoc hipotermic. Cei de la ISU au acordat primul ajutor medical, fiind cu o maşină foarte bine dotată, iar noi am scos din perete chiar şi un băiat de la ISU care s-a urcat acolo. Când s-a anunţat ISU, trebuia să se anunţe şi Serviciul Public Judeţean Salvamont”, a explicat Mircea Lera.