O hackeriță cu origini românești dezvăluie secretele rețelelor sociale: „Facebook și Twitter te cunosc mai bine decât te cunoști tu”

Bianca Lewis, o hackeriță de 15 ani, le dă fetelor lecții de IT și ține discursuri la conferințe de securitate cibernetică.

11 nov. 2022, 08:55
O hackeriță cu origini românești dezvăluie secretele rețelelor sociale: „Facebook și Twitter te cunosc mai bine decât te cunoști tu”

Bianca este o româncă de 15 ani stabilită în SUA și are propria afacere prin care le învață pe fete cum să facă ceea ce face ea. Tânăra hackeriță ține de ceva timp discursuri  la conferințe de securitate cibernetică, iar de curând a vorbit despre secretele rețelelor sociale la DefCamp2022, potrivit startupcafe.ro.

Tânăra a explicat cum platformele de social media sunt folosite pentru operațiuni de „război psihologic”, mai exact, PsyOn care este o tehnică prin care forțele politice și militare influențează convingerile și comportamentele oamenilor.

„La sfârșitul zilei, totul este marketing, dar în loc de un produs, ei vă vând o idee”, spune Bianca, despre platformele pe care este direcționată publicitatea.

Bianca trăiește în Statele Unite și are origini românești, mama ei s-a născut la Brașov, iar tatăl ei este american. Ea s-a făcut remarcată printr-un proiect care are ca scop îmbunătățirea sistemului american de vot electronic. Are și propria afacere, Girs Who Hack, prin care ajută fetele să învețe IT.

Citește și: Marea greșeală pe care o fac utilizatorii de WhatsApp. Iată cum să te ferești de hackeri și să-ți păstrezi confidențialitatea

Ingenioasa hackeriță a dezvăluit cum reclamele de pe Facebook sau Twitter urmăresc activitatea utilizatorilor.

„Ai observat vreodată că reclamele pe rețelele sociale par să te vizeze? Zilele trecute ai căutat rețete de brioșe și dintr-o dată feedul tău de pe Facebook îți recomandă reclame la mixer și rețete. Acest lucru se datorează faptului că algoritmul te vizează prin urmărirea căutărilor, aprecierilor, pe cine urmărești și cu cine interacționezi […] Facebook și Twitter te cunosc mai bine decât te cunoști tu”a explicat Bianca.

Și amprenta digitală ar facilita controlul rețelelor de socializare asupra datelor utilizatorilor.

„Ai o amprentă digitală care leagă toate dispozitivele, căutările, aplicațiile și aproape tot ceea ce faci online”, a adăugat IT-ista.

Cum te ferești de știrile false și conținutul irelevant

Tânăra a oferit și câteva sfaturi prin care utilizatorii se pot feri de PsyOps și fake news:

  • instalarea unui ad blocker
  • evitarea participării la quizz-uri sau sondaje online- „Știu că este tentant să afli ce aromă de înghețată ești, dar cel mai bine este să nu oferi informații personale oricât de simple ar părea”, spune Bianca Lewis
  • verificarea surselor citate într-un articol și compararea acestuia cu alte articole de pe site-uri de încredere

Citește și: Cine este românul din Marea Britanie acuzat că i-a ajutat pe hackerii ruşi în cel mai mare atac cibernetic din România. Killnet cere eliberarea„Chiar dacă rețelele sociale pot fi un loc înfricoșător, pot fi, de asemenea, educative și foarte distractive. Trebuie doar să echilibrezi acest lucru cu realitatea. Ieși afară, atinge iarba, ia puțin aer curat”

, a concluzionat hackerița.

„Realitatea e oglindită în acest algoritm. Algoritmul îți oferă ceea ce vrei tu cu adevărat să vezi și să consumi, ceea ce te atrage, nu neapărat ceea ce e corect și ai nevoie, ci ceea ce te va face să stai tot mai mult lipit cu ochii de ecran […] E adevărat că se segmentează din ce în ce mai mult populația pe diferite teme ca politică, religie. Aceste platforme sunt niște instrumente incredibil de puternice care pot face foarte mult rău sau foarte mult bine”, explica Cristi Dascălu, într-un interviu pentru hotnews.ro.