O iluzie optică a împărţit internetul în două: câine care aleargă sau bărbat privit din spate?

O imagine reprezentând o iluzie optică face ravagii în mediul online şi a împărţit internauţii în două? E un pudel sau un bărbat cu rucsac în spate?

11 dec. 2021, 11:27
O iluzie optică a împărţit internetul în două: câine care aleargă sau bărbat privit din spate?

O iluzie optică a stârnit reacţii aprinse în mediul online. Imaginea este realizată într-o pădure acoperită de zăpadă. Utilizatorii s-au împărţit în două: unii sunt de părere că în imagine se vede o siluetă mică care se îndreaptă spre pădure purtând un rucsac în spate. Alţii, însă, văd în poză un pudel negru alergând spre cameră.

Pudel care aleargă sau bărbat privit din spate?

La o analiză mai atentă a imaginii, devine clar că este vorba despre un câine. Coada ridicată în sus este aceea care, la prima vedere, poate părea capul bărbatului privit din spate.

Citeşte şi Iluzie optică! Internauții au încercat să găseasca paiul din fotografie, însă mulți s-au dat bătuți. Cât de atent ești la detalii

Un internaut a comentat: „A trebuit să-mi scot ochelarii ca să-l văd”.

Altcineva s-a dat bătut: „Aproape că am renunțat”.

Foarte multe persoane au recunoscut că le-a luat ceva timp până să-şi dea seama ce este în acea fotografie.

Un utilizator care a observat imediat câinele a scris: „De ce nu pot să văd bărbatul? Văd doar câinele”.

O altă peroană, care a observat de prima dată câinele, şi-a pus întrebarea: „Sunt curios cum ar putea cei care au văzut un om alergând să explice faptul că acel om are un cap de câine uriaș care iese din el”.

Citeşte şi Vapor zburător în largul mării. Imaginea surprinsă de un fotograf din Anglia 

Ce sunt iluziile optice

Iluziile optice sunt erori ale percepției vizuale, care constau în discrepanțe între realitatea stimulilor cu care intrăm în contact și ceea ce vedem. Altfel spus, ochii și creierul percep o imagine deformată a realității, care nu respectă trăsăturile fizice ale stimulului, tridimensionalitatea sau alte legi ale fizicii.

La crearea acestor iluzii contribuie mai mulți factori:

  • aspectele fizice ale stimulului vizual (cantitatea de lumină, culorile, dacă obiectul este sau nu în mișcare etc.)
  • subiectivitatea (așteptările, experiența anterioară) celui care privește o imagine
  • contextul – o persoană cu o înălțime medie ni se va părea mai înaltă atunci când se află în mijlocul unor oameni mici de statură și mai scundă atunci când e în preajma unor oameni foarte înalți.