Motivul principal pentru care comapnia a intrat în faliment este imposibilitatea atragerii unui investitor strategic, în ciuda discuțiilor purtate în perioada de observație, inclusiv cu o companie aeriană spaniol-portugheză. Condițiile solicitate nu au fost acceptate de statul român, acționarul majoritar, susţine compania Infinexa, specializată în restructurări și finanțări de firme aflate în dificultate, cu active administrate de peste 200 milioane de euro, scrie Capital.
„Infinexa, companie antreprenorială românească specializată în restructurarea şi finanţarea firmelor aflate în dificultate, cu active administrate în valoare de 200 milioane de euro, anunţă deschiderea procedurii falimentului faţă de compania Blue Air Aviation SA”, a transmis Infinexa.
Statul român a preluat controlul Blue Air în 2022, când a fost executată garanția de stat acordată în timpul pandemiei (Ordonanța 39/2020), în valoare de aproximativ 62 milioane de euro. Statul a preluat atunci 75% din Blue Air Aviation, 75% din Airline Invest și 100% din Blue Air Technic. Deși Blue Air Technic, compania de mentenanță, a reușit să devină profitabilă, Blue Air Aviation nu a mai putut fi salvată, acumulând datorii semnificative. În 2024, Blue Air Technic a înregistrat un profit net de peste 4,5 milioane de lei, în contrast puternic cu datoriile de peste 43 milioane de lei pe care le avea în momentul preluării de stat în 2022.
„Decizia de a iniția procedura de faliment a fost luată ca urmare a imposibilității de a atrage un investitor, în ciuda eforturilor semnificative pe care le-a depus în acest sens conducerea companiei Blue Air, dar și acționarul său majoritar. S-au acumulat o serie de incertitudini care generau pierderi continue și era necesar să acționăm pentru a le limita. Falimentul este cea mai echitabilă soluție pentru protejarea interesului creditorilor, în actualul context, fiind menită să maximizeze șansele de recuperare a datoriilor”, a declarat Radu Tudor, Senior Partner Infinexa, lichidator judiciar.
Lichidatorul judiciar Infinexa susține că un faliment este soluția cea mai echitabilă pentru protejarea intereselor creditorilor și reducerea pierderilor. Printre activele ce vor fi vândute se numără două aeronave nefuncționale și cinci carcase de avion. Banii obținuți vor fi folosiți pentru acoperirea datoriilor bugetare și salariale, inclusiv cele față de Ministerul Finanțelor și ANAF.