Ministrul Economiei a fost întrebat dacă s-au înregistrat, până acum, cazuri de șefi ai unor companii din subordinea ministerului care să fie dispuși să renunțe la o parte din salariul uriaș încasat lună de lună. Miruță a răspuns că nu a văzut până acum ”minunea asta”.
Demnitarul a adăugat însă că reducerea lefurilor va veni ”în sens invers, adică de la minister spre dumnealor”.
”Cred că (Ministerul Economiei – n.r.) este ministerul cu cele mai multe companii în subordine, cu cele mai multe consilii de administraţie. N-am văzut ‘minunea’ asta până acum, dar va veni în sens invers, adică de la minister spre dumnealor. E foarte corect ce simt oamenii care protestează în stradă, nemulţumiţi de micşorarea veniturilor, însă eu le spun, uitându-mă direct în ochii lor, că lucrurile astea (reducerea lefurilor uriașe – n.r.) se întâmplă în 20-30 de zile, pentru că se pot face doar cu respectarea legii. Altfel, vor câştiga în instanţă şi nu vom fi decât într-o situaţie de bucurie de două zile să anunţăm că i-am demis pe toţi, că le-am micşoarat salariile, după care tot românii vor plăti”, a declarat, joi, Radu Miruță.
În același context, ministrul Economiei a precizat modalitățile pe care le are în vedere pentru a scădea salariile uriașe ale directorilor companiilor din subordine, dar și pentru a înlocui mai ușor angajații incompetenți.
”În primul rând, coborâm pragul maximal. Ei își dau salariile respectând legea. Directorii au voie să aibă până la de șase ori salariu mediu din compania respectivă. Modificăm legea, ordonanța de urgență a guvernului, astfel încât să cobor bariera până la care se pot ei lăfăi în acei bani”, a explicat Radu Miruță, la digi24.
Demnitarul a mai spus că, în prezent, ministrul Economiei se află ”în circuitul de aprobare doar când se propune mărirea de salariu, dar nu are, și în sens invers, posibilitatea directă de a propune micșorarea salariilor”.
”Așa e legea. Trebuie să mă mișc în legea existentă și să cumpăr timp să schimb legea, astfel încît să pot fac ce vrea”, a mai spus Miruță.
Referitor la scenariul ca șefi sau angajați din subordine demiși să revină în funcții, în urma unor decizii ale instanței, ministrul Economiei a spus că ”avem grijă să nu se întâmple asta”.
Declarațiile ministrului Economiei vin după ce vicepremierul Dragoș Anastasiu a făcut, miercuri seară, un apel la șefii instituțiilor de stat cu venituri peste cel al președintelui României, pentru ca aceștia să renunțe benevol la o parte din acești bani.
Întrebat dacă acest apel a avut deja ecouri favorabile, Anastasiu a spus că mai mulți directori sunt dispuși ”să câștige mai puțin în această perioadă”.
”Au fost oameni și veți vedea în curând directori și de companii, și de entități ale statului care sunt dispuși, voluntar, să câștige mai puțin în această perioadă. Sunt oameni care au conștiință, sunt oameni care văd ce se întâmplă de jur împrejur, care înțeleg eforturi și pe de o parte, și pe de altă parte suferința multor categorii sociale din România și care sunt dispuși să câștige mai puțin. Deși, din punct de vedere contractual, nu poți să faci nimic dacă ești o persoană responsabilă la stat”, a declarat vicepremierul.
Anastastiu s-a referit, și el, la necesitatea modificărilor legislative.
”Din punct de vedere legal, poți să faci pentru viitor, nu poți să faci pentru trecut. Contractele, în momentul de față, multe dintre ele sunt încheiate pe o lege care a fost în vigoare. Nu e greu de schimbat legea, nu e nici ușor, dar nu e greu de schimbat legea. Sigur că avem niște obligații pe care ni le-am luat prin PNRR, pentru că avem un jalon acolo, guvernanța corporativă și există acolo câteva principii. Trebuie să ținem cont de toate lucrurile astea, dar putem să schimbăm legea. Doar că legea nu e valabilă pentru trecut, e valabilă pentru viitor. Și eu mă refeream aseară și astăzi la cei care au salarii astăzi legale și care din punct de vedere contractual nu pot fi modificate atât de repede,” a explicat vicepremierul.