O legendă a șahului mondial a dat Netflix în judecată pentru serialul „Gambitul Damei” şi cere despăgubiri de milioane de dolari. „Puţine lucruri mă pot traumatiza emoţional, dar acesta este umilitor”

Prima femeie care a primit titlul de mare maestru internațional de șah, gruzina Nona Gaprindaşvili, a depus o plângere împotriva platformei Netflix, acuzând-o de defăimare și sexism. Între altele, ea afirmă că s-a confruntat în repetate rânduri cu jucători de sex masculin, contrar celor susținute în serialul „Gambitul Damei”.

17 sept. 2021, 17:42
O legendă a șahului mondial a dat Netflix în judecată pentru serialul „Gambitul Damei” şi cere despăgubiri de milioane de dolari. „Puţine lucruri mă pot traumatiza emoţional, dar acesta este umilitor”

Nona Gaprindaşvili, o jucătoare de șah sovietică de origine georgiană și prima femeie care a primit titlul de Maestru Internațional de la Federația Internațională de Șah, în 1978, a depus deja documentaţia împotriva platformei de streaming americane. Pe 16 septembrie ea a mers în instanță, acuzându-i pe producătorii mini-seriei „Gambitul Damei” cu defăimare, după relatează New York Times.

Serialul în cauză, ridicat online pe platformă la sfârșitul anului 2020, descrie viața lui Elisabeth Harmon, un personaj imaginar, o minune a șahului care devine cea mai bună jucătoare din lume. Povestea are loc în anii 1950-1960.

Citeşte şi Şahistul Garry Kasparov îl critică pe Putin şi spune că se teme pentru viaţa lui: „Dacă vor să vină după mine, vor veni”

În ultimul episod din serial, Beth joacă la Moscova împotriva unui personaj fictiv, Viktor Laev. În acea scenă, crainicul anunță: „Singurul lucru neobișnuit în legătură cu ea este sexul pe care îl are, dar nici măcar aesta nu e unic în Rusia. Există Nona Gaprindaşvili, dar ea este campioana mondială și nu s-a confruntat niciodată cu bărbați„.

În procesul intentat, Gaprindaşvili susține că în perioada în care se petrece respectivul episod, 1968, ea jucase deja împotriva a 59 de bărbați, iar pe 28 dintre ei i-a învins simultan.

Citeşte şi Gambitul damei de România. Alexandra Botez, 25 de ani, este Maestră Internaţională la Şah

Nona Gaprindaşvili a cerut daune de cel puțin 5 milioane de dolari. Vrea de asemenea, ca instanța să elimine replica în care se precizează că nu a jucat niciodată împotriva unui bărbat