Într-o localitate din România, scorpionii au invadat mai multe zone. Asta, după ce canicula a pus stăpânire pe țara noastră în ultima vreme. Este vorba despre o specie carpatină, care nu are venin puternic ca scorpionii din deșert. În comuna Colți, din zona Buzău, zeci de scorpioni au fost zăriți printre pietre și iarbă uscată, răspândindu-se în ultimii ani și în alte părți.
În zonele stâncoase și la marginea pădurilor, scorpionii se ascund sub pietre. Condițiile din zonă, vremea și tipul de sol îi ajută pe aceștia să trăiască bine. Scorpionii sunt mici, cu dimensiuni de câțiva centimetri și nu sunt periculoși, însă localnicii îi evită de teama că pot înțepa.
Citește și: Invazie de insecte dăunătoare în București și alte orașe din România. Cum poți scăpa de Buha gamma
Un localnic a mărturisit că a văzut scorpionii pentru prima oară când era copil.
„De obicei ies în sezonul cald dar stau ascunși printre pietre. Nu i-am mai văzut prin alte părți, nici nu am căutat. Nu mi-e teamă, văd că cel puțin în zone din acestea semi aride sunt prezenți. Nu am auzit de oameni mușcați și din ce am mai citit nu sunt la fel de veninoși ca rudele din deșert, sunt mult mai mici. Sunt zeci de exemplare, dar dimineața stau la adăpost. Sunt multe lucruri interesante în localitate, chihlimbar, zone de petrol iată și scorpioni. Se găsesc în zonele stâncoase și ies determinați de căldură, sunt mai iuți”, a spus Ciprian Ionuț Chiriac pentru Agerpres.
Răzvan Popa, managerul Geoparcului UNESCO „Ținutul Buzăului”, susține că rocile din zonă au făcut ca scorpionii să trăiască în acest loc chiar și pe timpul iernii.
„În zona «Ținutului Buzăului» avem o specie endemică de scorpion, Euscorpius carpathicus sau scorpionul carpatin. S-a extins foarte mult, îl regăsim și la Mânzălești, Lopătari, Pârscov dar original este din Colți.
Acum 20-30 de ani era localizat aproape exclusiv în comuna Colți pentru că acolo sunt niște roci foarte interesante care i-au permis să supraviețuiască iarna. Sunt niște depozite de roci formate în urmă cu 20 de milioane de ani când a căzut cenușă vulcanică în marea preistorică de atunci. Cenușa foarte bogată în siliciu a favorizat dezvoltarea unor alge care se numesc diatomee. Rocile acestea sunt și au fost importate pentru scorpioni, pentru că rețin căldura foarte bine și crapă foarte mult. Scorpionii se ascund în crăpăturile respective, este mai călduț iarna. Ce se mai întâmplă în special în zona Colți-Boziori este că avem ape sărate în adâncime, foarte corozive, dizolvă sulfuri și sunt călduțe”, a spus acesta.