O mamă a cerut sfaturi disperate pe Facebook: „Ce iau din ultima 100 de lei ca să supraviețuim eu şi fiica mea două zile? Nu am nicio ceapă sau un cartof în casă!”

Situație disperată pentru tot mai multe familii din România din cauza scumpirilor din ultima vreme, unii dintre ei nereușind să mai țină pasul cu cheltuielile de zi cu zi. Cazul unei mame face înconjurul reţelelor de socializare.

16 ian. 2023, 15:40
O mamă a cerut sfaturi disperate pe Facebook: „Ce iau din ultima 100 de lei ca să supraviețuim eu şi fiica mea două zile? Nu am nicio ceapă sau un cartof în casă!”
O mamă a cerut sfaturi disperate pe Facebook

Când Facebook devine ultima frontieră în luptă cu sărăcia, statisticile şi vorbele mieroase ale politicienilor nu mai ajută. Susţinută de fondurile Uniunii Europene, de stabilitatea monetară şi de investiţiile străine – în parte datorate relocalizării unor afaceri din Rusia şi Ucraina, economia României va depăşi în acest ţările vecine, care trec printr-o perioadă de stagnare economică, arată Reuters într-o analiză publicată luni. În statistici, fie ele şi internaţionale, stăm bine, dar realitatea din ţară este cruntă.

Cazul unei românce care spune că e într-o situaţie aproape disperată, pentru că mai are pe card 100 de lei, bani din care trebuie să asigure hrana pentru ea, copil şi soţ timp de două zile, a devenit viral în ultimele zile.
Vise de copil distruse de sărăcie. Cinci frăţiori din Prahova vor avea o căsuţă nouă: „Mami nu ne-a vrut niciodată, de aia a plecat!”

„Urgent am nevoie de idei. Am fix 100 de lei. Pe card, nu cash. Trebuie să iau strict de mâncare pentru mine și fiica mea pentru 2 zile (deși i-am spus de „n” ori soțului că ăștia sunt bani pentru 1 zi, nu înțelege). Obligatorii sunt pâinea, laptele și cerealele. Cam 20 de lei. Rămân 80 de lei.

Ce iau din ei ca să supraviețuim 2 zile? Copila vrea să iasă cu prietenii, dar nici 5 lei în plus nu am pentru ea. Dacă retrag banii, pierd 5 lei comision.  Deci cum să gospodăresc cel mai bine cei 80 de lei?”, a scris femeia pe grupul de Facebook Buget de familie.

„Nu aveam absolut nimic când am scris postarea. Nici măcar o ceapă sau un cartof. Dar nu e doar de gătit.  Trebuie să acopăr și pachetul de serviciu al soțului, pentru mâine, că nu poate pune la pachet mâncare gătită, nu au sală de mese sau cantină, si pachetul de școală al copilei.

Automat trebuie mai multă pâine, mai mult cașcaval, că nu poti face sandwich-uri umplute cu întuneric”, a precizat aceasta, ulterior, într-un comentariu.
Reputatul neurochirurg Leon Dănăilă, unul dintre cele 500 de genii ale secolului XX, trăieşte la limita sărăciei: „Mă simt ca un boschetar, nu-ţi dă nimeni nicio atenţie. Am vândut tot”

Reacţii diverse pe Facebook: „100 de lei pentru două zile e lux”

În comentarii, femeia a primit mai multe sfaturi care să o ajute, însă câțiva prieteni virtuali sunt de părere că suma este una generoasă, având în vedere că vorbim doar de două zile.

„În general, în situații de criză, renunți la preferințe și la ieșit cu prietenii, dar nu pare că sunteți într-o asemenea situație, 100 de lei pentru 2 zile e lux și puteți să acoperiți 3 mese pe zi fără probleme, baftă!”.

„E mult 80 pe 2 zile. Mâncare în casă bănuiesc că ai din ce face”.

„E prioritar pentru copil, iar faptul că cere 5 lei nu e exagerat! Părinții ar trebui să renunțe la țigări, în caz că fumează și ar avea un buget generos în fiecare lună.

Sunt mulți care se plâng că nu le ajung banii, dar fumează de cel puțin 1000 lei lunar, dacă mai consumă și alcool sau joacă la păcănele, nu au nici 5 lei să ia 3 banane la copii.”, sunt câteva dintre comentarii.

„Nu înțeleg unde e problema, sincer”

„Am făcut un calcul aproximativ, cu niște ingrediente care mi-au venit în cap:

Pâine, lapte + cereale = 20 lei

1 kg pui = 20 lei

1 kg cartofi = 4 lei

+ încă câteva legume = 10 lei

400 g paste = 5 lei

4 ouă = 8 lei

Bani pt ieșit în oraș copil = 20 lei

Total = 87 lei cu totul

Mai rămân 13 lei de ceva dulce sau ce ingrediente mai aveți nevoie. Și am pus o grămadă de mâncare, mi se pare mult pentru un adult și un copil chiar și așa.

Chiar sunt curioasă ce standard aveți și cum gestionați în general cheltuielile pentru că mă gândesc că dacă sunteți o persoană care cheltuie 100 lei/ zi (așa cum reiese din postare) înseamnă 3000 lei/luna doar pe mâncare, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să va faceți griji pentru 5 lei comision de retragere banca sau 5 lei pe care îi solicită fiica pentru ieșit în oraș.

Apoi nu înțeleg cum să aveți 100 lei (80 lei) și să nu puteți gestiona banii în așa fel încât să luați o carne și niște legume din care să faceți un felul 1 și un felul 2 care ajung pentru două-trei zile. Efectiv sunt curioasă cum faceți mâncare și ce faceți de mâncare în celelalte zile”, este un alt comentariu din mediul virtual, potrivit gandul.ro.