Reputatul neurochirurg Leon Dănăilă, unul dintre cele 500 de genii ale secolului XX, trăieşte la limita sărăciei: „Mă simt ca un boschetar, nu-ţi dă nimeni nicio atenţie. Am vândut tot”

Reputatul medic neurochirurg Leon Dănăilă a fost un copil sărac. Nu i-a displăcut sărăcia, nu a vrut să facă avere, deşi ar fi putut. A ales să salveze vieţi.

19 dec. 2022, 14:59
Reputatul neurochirurg Leon Dănăilă, unul dintre cele 500 de genii ale secolului XX, trăieşte la limita sărăciei: „Mă simt ca un boschetar, nu-ţi dă nimeni nicio atenţie. Am vândut tot”

Medicul Leon Dănăilă a vândut tot, inclusiv apartamentul modest în care locuieşte în prezent pentru a-şi finanţa activităţile de cercetare. L-a vândut, dar contractul de vânzare-cumpărare prevede o clauză de locuire în imobil până la deces. Reputatul medic locuieşte singur de peste un deceniu. Uneori, singurătatea îl apasă, dar se refugiază în studiu şi în scris.

Nu îmi trebuie avere, când te naşti sărac, sărac mori. Azi mă simt ca un boschetar, nu-ţi dă nimeni nicio atenţie, asta e realitatea. Am rămas sărac, am vândut totul şi acest apartament e vândut. N-am nicio avere, n-am nimic. Toate astea pentru oameni. Imi place să fac bine oamenilor pentru că vin dintr-un mediu inferior şi am văzut cât de greu este, viaţa e scumpă, o singură dată o trăieşti.

Nu vreau să fac avere, n-am făcut avere din suferinţa oamenilor. Apartamentul acesta e vândut, dar cu condiţia să pot sta aici până mor. Eu sunt mulţumit în situaţia în care mă aflu, e foarte greu cu singurătatea, că sunt singur de 12 ani, mai greu cu mâncarea. Noroc că sunt magazinele astea, că mai găseşti fasole bătută, salată orientală, eu cu astea mă ţin. Nu mă pricep să fac mâncare, nici n-am timp. Mai bine scriu„, a relatat reputatul profesor într-un interviu acordat Trinitas TV.

Citeste si Neurologul Vlad Ciurea atrage atenţia. În ce procent moştenim bolile grave: „Ele sunt genele marcate! Depinde pe ce clapă apeși în viață”

Peste 40.000 de operaţii, 61 de cărţi publicate. A fost inclus pe lista celor 500 de genii ale secolului XX

Medicul Leon Dănăilă profesează de mai bine de şase decenii. În tot acest timp, a realizat zeci de mii de intervenții chirurgicale care au salvat viața a zeci de mii de pacienți. A redus mortalitatea în cazurile de neurinoame de acustic de la 51% la 4%, iar performanţele lui au făcut înconjurul lumii.

Neurochirurgul a făcut acest pas crucial în 1981, într-o perioadă în care nimeni în România nu mai folosise microscopul operator. De atunci, profesorul a bifat și un record profesional mondial: peste 27.000 de intervenții chirurgicale pe creier. A fost inclus în lista celor 500 de genii ale secolului XX.

Citeste si Cum putem preveni accidentul vascular cerebral sau infarctul. Neurologul Constantin Dulcan dezvăluie cum putem trăi mai mult

Am făcut peste 40 de mii de operații, am publicat 61 de cărți. Am iubit oamenii, tot ce am făcut, am făcut pentru oameni, pentru mine viața înseamnă oamenii. Am învățat că tot politicul se află pe primul loc, totuși noi suntem egali și contribuim la progresul României, care va fi continu. Dacă cineva vrea să fie cunoscut după ce moare, trebuie să facă ceva care merită să fie scris, sau ceva care merită să fie citit. După cum a spus Dostoievski, cartea este cel mai solid monument, chiar dacă este făcut din hârtie”, a spus Leon Dănăilă la Gala Premiilor Capital.