O mamă și doi copii printre cei 13 români repatriați din Turcia noaptea trecută după cutremurul puternic

Alți 13 cetățeni români au fost repatriați din Turcia. Ei au fost îmbarcați seara trecută de pe Aeroportul din Adana într-un avion al MApN. Între timp autoritățile de la București au decis trimiterea unei noi echipe RO-USAR a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în Turcia și scoaterea de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare salvare urbană care desfășoară acțiuni de intervenție pe teritoriul Turciei.

08 feb. 2023, 08:53
O mamă și doi copii printre cei 13 români repatriați din Turcia noaptea trecută după cutremurul puternic

Alți 13 cetățeni români, între care doi copii, au fost repatriați din Turcia. Cei 13 români au fost îmbarcați marți seara de pe Aeroportul din Adana, Turcia, și aduși în România cu un avion MApN. Din grup fac parte o mamă cu doi copii, precum și nouă studenți și profesorul coordonator. Cei nouă studenți și profesorul coordonator erau cazați la un hotel din localitatea Kahramanmaraş. Aceștia se adaugă celor 8 cetățeni români și 2 cetățeni polonezi repatriați la 6 februarie.

MAE reamintește că o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara s-a deplasat la data de 6 februarie  în zona afectată de seisme, cu două autovehicule, în vederea acordării de asistență consulară, preluării grupului de cetățeni români din Kahramanmaraş și asigurării transportului acestora spre Adana.

Citește și: România TV transmite din infernul din Turcia. Imagini cutremurătoare după seismul devastator LIVE VIDEO

Astfel, până la acest moment au fost repatriați 21 cetățeni români.

Totodată, la nivelul Ambasadei României la Ankara mai sunt în atenție situațiile a două grupuri de studenți Erasmus, precum și alte solicitări punctuale de sprijin:

1.      Un grup compus din nouă cetățeni români aflat în Kayseri. Dintre aceștia, cinci studenți se vor deplasa spre Ankara, în cursul zilei de 8 februarie, în vederea îmbarcării pe un zbor comercial către România. Celelalte patru persoane au decis să rămână în Republica Turcia.

2.      Un grup format din șapte studenți, aflat în Malatya, zonă puternic afectată în urma seismelor, care nu se poate deplasa spre Aeroportul din Adana. Personalul ambasadei este în dialog cu aceștia pentru identificarea unei soluții de repatriere în perioada următoare.

Citește și: Bilanţ oficial Turcia şi Siria: Peste 8.100 de morţi şi peste 34.000 de răniţi după cutremurele devastatoare

MAE reamintește faptul că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a spus că în ceea ce priveşte situaţia din Siria nu există solicitări de repatriere din partea unor cetăţeni români.