Bilanţ oficial cutremur Turcia şi Siria: Peste 12.000 de morţi. „Unde este statul?” Erdogan îndeamnă la solidaritate şi unitate

Bilanţul victimelor cutremurului din Turcia şi Siria a continuat să crească miercuri, ajungând la peste 11.700 de morţi, iar şansele de supravieţuire scad tot mai mult după două zile de la dezastru. În acelaşi timp, criticile tot mai mari în legătură cu reacţia autorităţilor l-au obligat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să recunoască deficienţele în răspunsul guvernului. Pe de altă parte, creşte furia populară şi în legătură cu standardele de construcţie.
Filip Stan
08 feb. 2023, 21:38
Bilanţ oficial cutremur Turcia şi Siria: Peste 12.000 de morţi.

UPDATE CUTREMUR. Numărul persoanelor ucise în Turcia şi Siria a crescut. Până la această oră sunt 12.049, dar numărul poate creşte, potrivit Sky News. Căştile Albe au anunţat că cel puţin 1.730 de per soane au fost ucise în zona controlată de opoziţie în nord-vestul Siriei.

Ministrul sirian al sănătăţii a declarat pentru agenţia de ştiri de stat Sana că 1.262 de persoane au murit în zonele controlate de guvern din ţară. Recep Tayyip Erdogan, preşedintele turc, a declarat anterior că bilanţul în ţara sa a crescut la 9.057 de persoane în ultimele momente.

UPDATE: Vorbind în provincia Hatay, aproape de epicentrul cutremurelor, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat miercuri că numărul persoanelor din Turcia al căror deces este confirmat a crescut la 9.057. Oficialii sirieni şi o organizaţie din nord-vestul Siriei, din zona aflată sub controlul rebelilor, au declarat că numărul morţilor din Siria a ajuns la 2.662, ceea ce ridică bilanţul combinat la 11.719 de decese. De asemenea, sunt aproape 50.000 de răniţi în Turcia şi 5.000 în Siria.

Se aşteaptă însă ca numărul morţilor din ambele ţări să crească în continuare. Sutele de clădiri prăbuşite în oraşe au devenit morminte pentru oamenii care dormeau în locuinţele lor atunci când cutremurul a lovit, în zorii zilei.

În Turcia, este cel mai grav bilanţ de la cutremurul cu magnitudinea de 7,4 grade din 1999, care a ucis 17.000 de persoane, dintre care 1.000 la Istanbul. În 1939, 33.000 de persoane au murit în urma unui cutremur în provincia Erzincan, în estul ţării.

Mulţi din zona dezastrului au dormit în maşini sau pe străzi, sub pături, temându-se să se întoarcă în clădirile mult şubrezite.
Salvatorii au lucrat în ultimele două zile în condiţii de frig năprasnic, după ce cutremurul cu magnitudinea 7,8 a zguduit luni în zori sud-estul Turciei şi nordul Siriei vecine, urmat de replici puternice. Vremea rea complică eforturile de salvare în Turcia, iar în Siria situaţia este şi mai complicată din cauza conflictului civil. Or, primele 72 de ore sunt cruciale pentru găsirea supravieţuitorilor, spun specialiştii.

Autorităţile turce au difuzat o înregistrare video cu supravieţuitori salvaţi, printre care o tânără în pijamale şi un bărbat mai în vârstă acoperit de praf, scos dintre dărâmături cu o ţigară rămasă neaprinsă, prinsă între degete.

Oficialii turci au declarat că aproximativ 13,5 milioane de persoane au fost afectate într-o zonă care se întinde pe o distanţă de aproximativ 450 km, de la Adana, în vest, până la Diyarbakir, în est. În Siria, seismul a ucis oameni până în sud, la Hama, la 250 km de epicentru.

În Siria, 23 de milioane de persoane sunt „potenţial în pericol, inclusiv cinci milioane de persoane vulnerabile”, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Ajutoarele ajung cu mare greutate, iar în Jandairis, o zonă controlată de rebeli, aproape toate clădirile au fost grav avariate . „Sunt cam 400 – 500 de persoane prinse sub fiecare clădire prăbuşită, cu doar 10 oameni care încearcă să-i scoată. Şi nu există maşini”, a relatat un localnic.

Unii dintre cei ucişi în Turcia erau refugiaţi din războiul din Siria. Sacii cu cadavrele lor au ajuns la graniţă în taxiuri, în dube dărăpănate şi în grămezi, pe camioane cu platformă, pentru a fi duşi la locurile de odihnă finală în ţara lor de origine.

Update. În Turcia, numărul celor decedaţi a ajuns la 8.574, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care s-a deplasat pentru prima oară în oraşul Kahramanmaras, epicentrul cutremurului. În Siria, până acum au fost consemnate 2.662 de decese şi 5.000 de persoane rănite. Potrivit lui Erdogan, 50.000 de persoane rănite au fost salvate în Turcia, la trei zile de la cutremur.

Update. Numărul victimelor decedate în urma cutremurelor din Turcia și Siria a ajuns la aproape 9.000. În Turcia au murit până acum 6.957 de persoane, în timp ce în Siria sunt 2.500 de morți.

Update. Bilanțul victimelor în urma cutremurelor din Turcia și Siria a ajuns la 8.300 de morți și 34.000 de răniți.

Vicepreşedintele Fuat Otkay a anunţat că numărul morţilor din cauza seismelor din Turcia a urcat la 5.894, iar cel al răniţilor a depăşit 34.000. Aproximativ 5.775 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurelor de luni.

În Siria, 2.270 de persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit datelor furnizate de Ministerului Sănătăţii şi de organizaţia de salvare White Helmets, care ţin bilanţul deceselor în regiunile controlate de guvernul de la Damasc, respectiv în cele controlate de opoziţie.

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri. Cutremurul a durat aproape un minut, potrivit CNN.

Citește și Un politician turc a murit în cutremur. Doi cetăţeni austrieci au decedat, iar mulţi alţi străini sunt daţi dispăruţi în urma cutremurelor din Turcia şi Siria

La câteva ore distanță, un al doilea cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter a zguduit din nou Turcia. Asta după ce, dimineaţă, un seism la fel de puternic a făcut peste 1.300 de victime atât în Turcia, cât şi în Siria.

România și alte țări oferă ajutor după cutremurul devastator din Turcia

Oficialii din România, SUA şi din alte ţări s-au declarat „profund îngrijoraţi” de urmările cutremurului devastator din Turcia şi vor să ofere asistenţă dacă turcii le vor cere ajutorul.

Citește și Echipele de salvare din România intervin în Turcia, după cutremur. Primele imagini de la locul tragediei

Premierul român a anunţat că România este pregătită să ofere asistenţă. „Gândurile noastre sunt alături de locuitorii din Turci, de familiile victimelor şi de toţi cei răniţi sau afectaţi de cutremurul devastator care a lovit Gaziantep. România este pregătită să acorde sprijin”, a scris Nicolae Ciucă pe Twitter.

Ce ajutor oferă România Turciei

-Suplimentarea acordării de asistență internațională pentru Republica Turcia care constă în mobilizarea și trimiterea unei noi echipe RO-USAR a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

-Aprobarea scoaterii de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare salvare urbană care desfășoară acțiuni de intervenție pe teritoriul Republicii Turcia în cadrul mecanismului de asistență umanitară internațională.

-Abilitarea Ministerului Apărării Naționale de a desfășura misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor și echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia sub egida Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, care nu dispun de aceste capabilități, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Menționăm totodată, ca alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul IGSU, la misiune vor participa și 2 medici și 2 asistenți din cadrul UPU-SMURD București (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din 4 reprezentanți cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv, 2 ofițeri de legătură din cadrul DSU”, a transmis Guvernul.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Cum a ajuns Ilie Bolojan să-și amendeze fosta soție. Femeia a implorat instanța să-i anuleze contravenția: ”Era târziu și ploua”
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere în România. UE ne obligă. Toți șoferii trec la acest document
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Maxime de coșmar în România. Va fi o zi infernală
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări