O membră a grupului Pussy Riot a fost eliberată din închisoare

Justiţia rusă a eliberat-o miercuri pe una dintre membrele grupului punk Pussy Riot, dar a confirmat pedeapsa cu doi de ani de închisoare pentru celelalte două tinere care au cântat în februarie o "rugăciune punk" împotriva lui Putin în Catedrala din Moscova.

RomaniaTV.net
10 oct. 2012, 09:35
O membră a grupului Pussy Riot a fost eliberată din închisoare

Instanţa dispune „eliberarea imediată” a Ekaterinei Samuţevici, a cărei pedeapsă este transformată în condamnare cu suspendare, a declarat preşedinta şedinţei, adăugând că pedepsele celorlalte două tinere, Nadejda Tolokonnikova şi Maria Alehina, sunt „menţinute fără nicio modificare”, la încheierea acestui proces în apel.

Nadejda Tolokkonikova şi Maria Alehina şi-au felicitat prietena pentru că a fost eliberată.

Ele au făcut apel după ce toate trei au fost condamnate în august la doi ani de închisoare pentru „huliganism” şi „incitare la ură religioasă” în timpul unei „rugăciuni” în care îi cereau Fecioarei Maria „să-l alunge pe Putin”.

La 1 octombrie, Ekaterina Samuţevici şi-a revocat avocatul argumentând „dezacorduri”, fapt ce a provocat amânarea pentru miercuri a procesului în apel, în timp ce nişte informaţii sugerau tentative de scindare în rândul grupului care făcea până atunci un front comun.

Noua avocată a Ekaterinei Samuţevici, Irina Hrunova, a afirmat miercuri că persoana pe care o apără nu a participat la „rugăciune” în faţa altarului din moment ce a fost reţinută la 15 secunde după ce a intrat în catedrală.

În mod neaşteptat, unul dintre avocaţii părţilor civile, Lev Lialin, a susţinut această declaraţie şi a reclamat ca tribunalul să ţină cont de implicarea individuală a fiecărei deţinute.

„Tribunalul a considerat că circumstanţele care au fost expuse permit condamnarea lui Samuţevici la o pedeapsă cu suspendare (…)”, a explicat la ieşirea de la proces preşedinta tribunalului, Larisa Poliakova.

Celelalte două tinere, care au reafirmat miercuri că au comis o acţiune „politică”, vor şti în zece zile în ce penitenciar vor fi trimise, a anunţat o sursă judiciară pentru agenţia RIA Novosti.

După condamnarea lor, tinerele au continuat să primească dovezi de susţinere din străinătate.

Simbolul democraţiei din Myanmar Aung San Suu Kyi a cerut recent eliberarea lor, văduva lui John Lennon, Yoko Ono, le-a decernat premiul său pentru pace LennonOno, iar Parlamentul European a decis să prezinte candidatura lor în scopul obţinerii prestigiosului premiu Saharov pentru libertatea de gândire.